Vad är Övertoner?

Övertoner kan uppnås på något som kan passa till en våg, men oftast termen används för att beskriva deras användning i musik. I musik, övertoner hänvisa till de ljud som produceras på multiplar av samma frekvens som bas ljud. Denna bas ljud ofta kallad grundläggande , eller första harmonisk. Ett exempel kan bidra till att visa detta tydligare: Om anteckningen är producerade A4, till exempel, det resonates vid 440 Hz /sekund. Vid den andra multipel av denna grundläggande, eller 880 Hz /sekund, hittar vi den andra harmoniska. Vid det tredje multipel av denna grundläggande, eller 1320 Hz /sekund, finner vi den tredje harmoniska. Vid det fjärde multipel av denna grundläggande, eller 1760 Hz /sekund, finner vi den fjärde harmonisk. Detta är en fortsättning på tidigare väl ljudet är hörbart för det mänskliga örat.

Musikaliskt, snarare än att tala om de faktiska frekvenserna av övertoner, skulle vi istället tala om sin relation till grundläggande i musikaliska termer. Så vi kan titta på andra övertoner som en oktav över den grundläggande. Den tredje harmoniska är då en oktav och en femtedel ovanför grundläggande. Fjärde harmoniska är två oktaver över den grundläggande. Och så vidare, med övertoner växlar mellan att vara en stor ters och en liten ters högre varje gång vi går upp. När de flesta musikinstrument spelas, skapar de inte bara en grundläggande ljud, men kan även generera ett antal övertoner ovanpå detta. Det är enklast hörd genom att lyssna på en gitarr som spelas, där du kommer att höra dessa andra anteckningar som kommer ovanpå de grundläggande. För de flesta människor Dessa övertoner faktiskt inte låter som skiljer anteckningar-istället är det denna kombination av ljud som bidrar till att ge en låt sitt distinkta klang. En sjungande skål, som de som används i Tibet ger också ett mycket bra exempel på flera övertoner genereras på toppen av ett mycket rent grundläggande.

Ljud kan också skikt ovanpå ett grundläggande som faktiskt inte är övertoner. Musikaliskt dessa brukar kallas inharmonics , och de kan skärande ljud eller konstiga till lyssnarna. Detta främlingskap är mest uttalad om det är mycket nära frekvensen av en sann harmonisk, låter något lite. Om det är tillräckligt långt bort från en av de faktiska övertoner av en grundläggande, är ljudet istället kallas partiell, och kan användas för en musikalisk ändamål-även om effekten är fortfarande ganska kuslig.

Övertoner kan också lager på den mänskliga rösten, producerar några mycket intressanta effekter. Detta brukar kallas övertonssång, och vissa specifika stilar samlas under begreppet halsen sång. Throat singing använder munnen som en resonanskammare, med dess form, och formen på tungan, att ändra ljudet som den flyttas ut ur halsen för att forma den till en harmonisk av de grundläggande. När du gjort rätt här kan åstadkomma något verkligt häpnadsväckande ljud-i fråga om Tuvan stil sygyt , övertoner skapar en genomträngande vissling påminner om fågelsång, med bakomliggande surret från grundläggande fortfarande hörbar.

En förståelse av övertoner är inte absolut nödvändigt att någon tar upp ett musikinstrument, men det kan vara till stor hjälp att bättre förstå vad som händer. Särskilt för stränginstrument, övertoner spelar en avgörande roll i utvecklingen av en dynamisk, intressant stil. Känna till fysik inblandade tillåter en musiker att manipulera dem därefter, att göra instrumentets övertoner ljud hur de vill att de ska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.