Vad är Noter?

Noter är ett skriftligt inspelning av musik, som läses i notskrift. Du kan tänka dig noter som en bok, musiker kan läsa noter för att visualisera en musikalisk komposition, och noter kan spela högt precis som en bok kan läsas högt. Läsa noter krävs också en unik form av läskunnighet, som förmågan att läsa noter kräver viss utbildning. Olika butiker som är inriktade på musikinstrument och prestanda säljer noter, och det kan också köpas direkt från företag som specialiserat sig på tryckning noter.

notskrift är ett kraftfullt verktyg. Genom att använda noter, kan en kompositör spela in en pjäs som han eller hon har tänkt det, och en musiker i hela världen kan läsa notation och mångfaldiga den. Förutom inklusive den ordagranna anteckningar pjäsen, innehåller noter också texter och beteckningar som ger anvisningar om hur pjäsen ska spelas. Människan har använt noter under en lång tid, det tidigaste kända exemplet kommer från ca 2000 f. Kr. , när noter användes på ett kilformade tablett.

För folk som inte vet hur man läser noter, en bit av noter kan tyckas helt mystifierande. Den vanligaste metoden för modern notskrift innebär en personal, som har fina linjer på vilka enskilda noter kan skrivas. Formen och stilen i en not anger varaktighet, och personalen har beteckningar att berätta vilken tangent pjäsen skall spelas in, och tempo. För en musiker, dessa små märken representera ljud som kan komma tillsammans för att göra allt från en solo guitar sammansättning till en orkesterverket. Det finns ett antal olika typer av notblad. I en orkester, till exempel, har varje musiker inte hela poängen. Istället musiker har delar, som anger när de ska komma in med sina instrument och hur de ska spela. Dirigent för en orkester har en hel kopia av partituret så att han eller hon kan hålla reda på den pjäs som spelas, en dirigent poäng för ännu ett kort symfonin är otroligt tät. Noter kan också göras för vocal delar. En "ackord värderingar" används av jazzmusiker och andra freestyle musiker, och fokuserar på harmoniska information snarare än melodi av en pjäs.

Den första noter som produceras på en tryckpress uppstod kring 1500-talet. Noter var svårt att producera på en lös typ press eftersom det integrerat ett antal faktorer som krävde många passerar. Med hjälp av litografiska plåtar och andra moderna verktyg utskrift, är det relativt enkelt att framställa noter, och vad som en gång var sällsynt finns nu lätt tillgänglig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.