Vad är Mikado?

Mikado eller stad Titipu är den mest populära av operetter av Gilbert och Sullivan. Sir William Schwenck Gilbert skrev librettot, och Sir Arthur Seymour Sullivan komponerade musiken. Den Mikado var deras nionde operetten tillsammans, efter Princess Ida , eller Castle Adamant. Den Mikado premiär i London på Savoy-teatern, Richard D'Oyly Carte's Theater den 14 mars 1885.

Nanki-Poo, son till Mikado, härskaren av Japan, hade träffat Yum-Yum under föregående år, och de förälskade. Deras kärlek gick i stöpet på grund av att hon var förlovad med sin förmyndare, Ko-Ko, en skräddare, och så Nanki-Poo gått till domstol, där hans far hotade honom med döden om han inte gifta sig med äldre och oattraktivt Katisha . Inför detta har Nanki-Poo rymma från domstol och vandrade landsbygden förklädd som en vandrande sångare. Efter att ha lärt sig att Ko-Ko har dömts till döden för att flirta under Mikado s drakoniska lag, Nanki -Poo återvänder till Titipu. Här upptäcker han att Ko-Ko har benådade, men upphöjdes till den roll som Lord High Executioner eftersom, så det var motiverat, kunde han inte förlorar någon annans huvud tills han högg av hans egen och därigenom säkerställa den fortsatta liv av dem som flirt och komma runt problematiska lag.

Ko-Ko gör sitt första framträdande som Lord High Executioner, och berättar om den lista som han har varit utarbetandet av potentiella offer. Yum-Yum och hennes skolkamrater in, och Nanki-Poo bekänner sin kärlek till Yum-Yum till Ko-Ko, som tar det i steg. Ha möjlighet till en privat konversation, Nanki-Poo avslöjar sin identitet för Yum-Yum. De lämnar osynliga när Ko-Ko in, och han är snart avbruten av en skrivelse från Mikado, ett ultimatum om att halshugga någon inom en månad, eller förlora sin ställning och har staden Titipu degraderas till en by.

Ko-Ko förkastar förslaget att, som han redan har dömts till döden, skar han sitt eget huvud, och hans försök att utse en av sina rådgivare till positionen som Lord High Suppleant, skall verkställas i hans ställe, slår bakut. Nanki-Poo, upprörd över tanken att han inte kan vara med Ko-Ko, in med ett rep, planera sitt eget självmord. Ko-Ko har idén att Nanki-Poo kan hjälpa honom genom att acceptera att halshuggas stället, vid slutet av en månad frist. Nanki-Poo håller på villkor att han skall få gifta sig Yum-Yum i tiden, och de tar till.

Katisha, går in och känner igen Nanki-Poo, men är förhindrad att avslöja sin identitet, så hon lämnar för att söka hämnd. Yum-Yum slits mellan glädje över att gifta sig med sin älskade och sorg över hans förestående död . . Hennes hjärta är inte underlättas av att nyheterna från Ko-Ko att när en människa är halshuggen, hans fru är tvungen att begravas levande. Yum-Yum kan inte möta detta, och vägrar att Ons Nanki-Poo under dessa förhållanden. Nanki-Poo, i sin tur säger att han inte kan leva utan Yum-Yum och återvänder till sin plan för självmord, vilket stör Ko-Ko förskräckligt.

Den förestående ankomsten av Mikado meddelades, och Ko-Ko befarar att han kommer att kontrollera huruvida ett genomförande har begåtts. Nanki-Poo erbjudanden till halshuggas, men det visar sig att Ko inte ens-Ko har dödat en insekt, och kan inte gå igenom det. Han istället skapar en utsaga säger att Nanki-Poo har utförts, och Nanki-Poo och Yum-Yum gå bort till onsdag. När Mikado anländer med Katisha, Ko-Ko är glad att meddela honom att verkställigheten har hänt och händer honom utsaga. Den Mikado, ointresserad, frågar efter hans son som har vandrat runt Titipu under namnet Nanki-Poo. Han berättade att Nanki-Poo har rest utomlands, men Katisha, läsa utsaga, fram till att han blev dödad, eftersom alla i närheten döms till ett lämpligt straff för att döda tronföljare.

Ko-Ko försöker få Nanki-Poo att gå med på att träffa sin far, men Nanki-Poo är fortfarande rädd för att tvingas gifta sig Katisha. För att undvika detta hävdar han att Ko-Ko gifta Katisha är det enda som kan få honom lycka, som i sin tur, uppmuntra honom att komma tillbaka så att Ko-Ko-liv skonas. Ko-Ko övertygar Katisha, Nanki-Poo återkommer i rättan tid, alla är förlåten, och Nanki-Poo och Yum-Yum fira deras bröllop.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.