Vad är Gospel?

Termen "gospel" i själva verket omfattar en rad subgenres, från den ursprungliga Negro spirituals till de mest moderna kristna "Praise and Worship" sånger som används i moderna gudstjänster. Gospel i allmänhet handlar om religiös (främst kristen) teman bygger på heliga texter och traditioner. Som med rock musik, gospel utvecklats från två separata men inflytelserik vägar: kaukasier religiös hymnody och afroamerikanska traditionella spirituals. Dagens subgenres av gospel kan alla placeras längs vägen skärningspunkten mellan dessa två musikaliska filosofier.

Musik har alltid varit en integrerad del av den kristna dyrkar sedan grundandet av de första kyrkorna. Mycket av detta tidiga kristna musiken inte var avsett för vanligt folk att göra, men eftersom det var i form av ramsor eller musik liturgi under mässan ceremonin. När den protestantiska rörelsen vunnit popularitet, begreppet komponera psalmer för församlingens sång blev också mer accepterat. När européerna började kolonisera Amerika, många av dem använde dessa psalmer under ofta långa gudstjänster. Denna import av heliga kyrkomusik låg till grund för "vita" gospel, som kompositörer använde musikstilar sin tid att skapa nya psalmer. Samtidigt, slavhandel infördes infödda afrikaner till en främmande och ofta fientlig mark. Många av dessa slavar förde med sig en rik tradition av andliga sånger, och de skulle använda dessa låtar att kommunicera eller ömka med andra i området. Christian tillbedjan blev en central del av den afro-amerikanska samhället, och dessa spirituals utgjorde grunden för deras emotionella och passionerad tillbedjan stil. Neger spirituals gav en känsla av komfort under svåra tider, och många av dessa låtar kombinerades med sekulära musikaliska genrer såsom blues och ragtime som utgör det tidigaste svarta gospel. De två vägar gospel tycks ha kolliderade i söder i början 20th century. White country artister utbyts ofta musikaliska idéer med sina svarta motsvarigheter, inklusive användningen av religiösa teman i profan musik. Vita musiker var väl medveten om de harmonier och upbeat kvaliteter av moderna psalmer, vilket leder till någon form sång kvartetter stöds av de instrument som är vanliga i landet band. Denna gren av gospel, med vita sångare med många av de vokala tekniker i sina svarta motsvarigheter, blev känd som Southern Gospel.

Även vita artister var en stor framgång i södra gospel gospel, svarta artister gospel hade det svårare att hitta en allmän publik för sin musik. Många svarta artister haft lättare att bryta sig in sekulära musikaliska genrer som boogie-woogie, jazz eller blues än gospel. Endast en handfull av svarta artister innan 1950-talet lyckats föra sin form av svarta gospel till en nationell publik. Tidig rock och artister rulle som Little Richard och Ray Charles lyckades införliva det själfulla ljud av svart gospel, men deras musik var fast i den sekulära sfären.

Gospel kanske fick sitt bästa introduktion till allmänheten genom insatser av en ung vit sångerska som heter Elvis Presley. Presley hade vuxit upp lyssna till svart gospel och framgång hade audition för en southern gospel quartet innan finna framgång i den profana musikvärlden. Presleys överlämnandet av en svart andlig kallad "Peace in the Valley" visade att gospel kunde säljas till det allmänna lyssnande publik. Senare gospel inspelningar av Ray Charles, Aretha Franklin, Elvis Presley och många andra berömda sångare bidrog till att skapa gospelmusik kommersiellt gångbart.

På 1970-talet, hade Southern gospel utvecklats till ett mer polerat, moderna ljud . Med uppkomsten av alternativa kyrkor-och ungdomsverksamhet centers tillbedjan, en form av modern gospel kallas "Praise and Worship" blev också mycket populär. Under tiden anpassat ett antal svarta artister gospel en ny stil bygger på grittier urbana ljud och ett starkt R B inflytande. Denna subgenre är allmänt känd som samtida urban gospel.

Gospel är fortfarande en populär genre för publiken som söker en andlig eller religiös element. Vissa gospel artister åtnjuter crossover framgång i Pop, R B och diagram land, medan många sekulära konstnärer har haft stor framgång med sin sida gospel projekt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.