Vad är Funk Music?

Funk är en musikstil som utvecklades i USA på 1960-talet. Det växte fram ur själens traditionen, men ingår en mer uttalad och fick tillsammans med influenser från rock, R B och jazz. Bas och trummor är typiskt framträdande i funk musik. Andra vanliga funk instrument inkluderar elgitarr, el-orgel och ett valthorn. Funk hade bestående inflytande, i synnerhet inom discomusik av 1970-talet och senare i hip-hop musik. Funk låtar från 1960-talet och 70-talet är ofta provtagning i moderna hip-hop låtar.

Medan basstämman förs i frontlinjen med funk, melodi tonas ner. I stället för ackord förändringar vanligt i tidigare former av musik, ett enda ackord används ofta under en funk låt. Denna betoning på rytm gjorts för en mer dansant form av musik än blues och R B.

James Brown var en av pionjärerna av funk genre under 1960-talet, med hits som 1964 singeln "Out of Sight". Hans musik stod upp för sin betoning på nedslagen, det första slaget i varje åtgärd, i motsats till Backbeat används i traditionell soul music. På 1970-talet, andades George Clinton nytt liv i funk musik genom att införliva psychedelic rock influenser. Hans två band, parlamentet och Funkadelic, födde en ny subgenre som kallas P-Funk. Funk växte i popularitet, och många jazzmusiker av eran började att införliva funk i sin musik.

Medan funk blomstringstid var på 1970-talet, är dess inflytande stark i populärmusik. Under 1980-talet blev elektroniska instrument vanligare hos funk musik, men artister som Rick James och Prince transporteras på arvet från 1970-talet P-Funk konstnärer. Medan funk musik traditionellt haft sexuellt suggestiva texter, på 1980-talet blev de mer explicit. Samtida band inklusive Red Hot Chili Peppers, Black Eyed Peas och Outkast fortsätta att utföra funk-inspirerad musik, och James Brown och parlamentet-Funkadelic är bland de utvalda musikerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.