Vad är Chiaroscuro?

Chiaroscuro är en teknik inom måleri som använder toner, nyanser, skuggor och understryker att skapa illusionen av tre dimensioner i tvådimensionella medier. Utvecklad i renässansen, kommer Chiaroscuro från det italienska ordet för ljusa eller klar och mörka eller dunkla . Det brukar översättas med "light-dark". Det är idag svårt att inse hur revolutionerande konceptet och tillämpning av Chiaroscuro tekniker måste ha varit när de utvecklades först. Före renässansen, med dess ferment intellektuell verksamhet, måleriet som konstart var vad vi idag skulle beteckna som "primitiva". Former var avgränsad med konturer och färger var oförändrad plan, cartoonish med dagens mått.

Chiaroscuro kan låta enkelt, men de flesta kan inte lätt att återge ett färgat föremål med en 3-dimensionell känsla eftersom hjärnan, i ett bemärkelse, "overprocesses" vad ögat ser. En svart bil en solig dag är en perfekt illustration-Det kommer att reflektera blå nyanser från klar himmel och andra färger från sin omgivning, inklusive färger av alla bilar i närheten. Men de flesta människor kommer att dra ut den reflekterade ljus och skugga och "se" bilen som enbart svart . Ett primitivt målare kan måla en skinande röd skål på en blå duk som en platt crescent av rött, kanske med en svart kontur. Målaren skickliga på Chiaroscuro skulle innehålla vitt eller gult höjdpunkter i den punkt i skålen närmast ljuskällan, och de delar av skål släckt av ljuset skulle kanske vara rödbrun, fördjupning till brunt eller svart. Den blå duk skulle återspegla en blå färgton på botten av skålen, ljus på den lätta sidan och mörkare på den sidan bort från ljuset.

sedan renässansen Alla konstnärer har påverkats av utvecklingen av Chiaroscuro tekniker. Eftersom modellering tre dimensioner på plana ytor via skuggning och lyfta fram är standard idag, snarare än en radikal avvikelse är termen Chiaroscuro typiskt nu är reserverat för mycket dramatisk användning av kontrasterande ljus och mörker. Målaren oftast förknippas med Chiaroscuro är Michelangelo Merisi da Caravaggio, som brukar kallas hans "stad-namn" Caravaggio, möjligen för att förhindra förväxling med en annan Michaelangelo.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.