Vad är Burning Man?

Burning Man är en veckolång festival som äger rum veckan före Labor Day, i Black Rock City, Nevada. Det är en underlig blandning av människor lär sig överleva färdigheter och skapande av konst och musik. Får inte överskrida den årliga traditionen att bränna trä skulptur av en människa, skapad varje år för händelsen. Tusentals människor reser till Burning Man varje år betalar ca $ 200-300 US dollar (USD) en bit för förmånen att uppleva denna festival. Många gör detta till en årlig pilgrimsfärd händelse, och hävdar det finns inget riktigt gillar festivalen någon annanstans på jorden.

Burning Man är en skapelse av vänner Larry Harvey och Jerry James. År 1986 ville Larry desperat att bränna en skulptur av en man, och gjorde det på en strand i San Francisco. Den första "mannen" var en 8-fot (2,44 m) trä mannen, och var tänkt att representera en gåva. Som Burning Man antänds människor trängdes runt för att se den antänds, att sjunga, eller hjälpa till med förbränningen, och det slog Harvey och James att det var något speciellt, andlig och unik om den här processen.

Beslutet att upprepa Burning Man på årsbasis var sannolikt inspirerad av reaktionen från de första vittnena. Tyvärr, 1989, var stämningen mot detta porträtt förändrats, och personer som deltar i 1989 "bränna" inte reagerar på ett andligt sätt. Istället oanständigheter var skanderade, djupt oroande Harvey och James. De sökte ett alternativ till San Francisco, och beslutade att expandera Burning Man, men också begränsa det, genom att placera den i Black Rock Desert i Nevada, vilket är en ganska förbjuder plats, och särskilt varmt under sommarmånaderna. Genom att flytta den, James och Harvey befriade den från människor som kom bara för att få se något brinner.

Idag festivalen handlar väldigt mycket om människor som lever tillsammans i samhället. Mat och presenter delas, och det finns liten eller ingen kommersiell närvaro vid evenemanget. Stället en byteshandel och handel ekonomi är vanligt förekommande. Många konstnärer resa till evenemanget varje år för att skapa stora konstinstallationer. Till skillnad från andra händelser som har ansetts vara anti-social, arbetar Burning Man hårt med lokala myndigheter för att säkert bränna nu 4-våningar höga mannen, och att se till att människor inte skadar miljön. Återvinning och sanering är stressade att alla som deltar.

The Burning Man webbplats säljer biljetter till evenemanget, och ger massor av praktiska råd om hur man överlever i små och trångt campingplatser. Mycket av deras filosofi, och deras idéer om gemenskap är stressade. Webbplatsen säljer dessutom biljetter till evenemanget, och dessa kan snabbt sälja ut. Händelsen ger en unik upplevelse, och på grund av dess vikt vid moraliska och medborgerliga beteende, brukar vara ett säkert sådant. Festivalen tolererar inte användning av olagliga droger och deras goda förbindelser med de lokala myndigheterna har lett till mycket få problem vid olika evenemang under de senaste åren.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.