Vem är Mercedes Sosa?

argentinska född folksångerskan Mercedes Sosa anses av många vara Argentinas mest kända och framgångsrika musik artist. Hon är erkänd över hela världen och har framträtt i ungefär trettio länder. Mellan åren 1959 och 2005 släppte Mercedes Sosa över 40 album. Hon är känd för sin vackra altstämma, och hennes rörliga texter, som ofta kretsar kring sociala frågor. Mercedes Sosa är kanske lika mycket en aktivist som hon är en musikalisk konstnär.

Haydée Mercedes Sosa föddes i den argentinska provinsen Tucumán den 9 juli 1935. Med sin enkla början och mestiser härkomst, var genomsyrad Mercedes Sosa i folkdräkter från får gå. Hon växte upp med en uppskattning och passion för folkmusik och Danzas folclóricas eller folkdans. När Mercedes Sosa var 15, tävlade hon in och vann en sångtävlingen i sitt hem provinsen Tucumán. För segern belönades Mercedes Sosa en två månaders prestanda avtal med en lokal radiostation och hennes enastående karriär sattes i rörelse. Genom hennes mitten av 20-talet Mercedes Sosa hade nått erkännande som en del av en grupp framstående folcloristas eller folkmusik artister, och var del av en rörelse som kallas El Nuevo Cancionero. Denna rörelse, som började på 1960-talet i provinsen Mendoza, efterlyste en återgång från den populära och flyktiga trender inom musik, och ett fokus på rötterna av folkmusik och den argentinska vardagliga liv. Hennes sånger gav röst åt den dagliga känslor och upplevelser av det argentinska folket.

1965 Mercedes Sosa inom de nationella Folklore Festival i Cosquin, Argentina, en händelse som stelnat henne välförtjänt berömmelse. Det var här, kanske, där Mercedes Sosa började skapa sin status som "rösten i de tonlösa. "Sosa skulle fortsätta att utveckla denna identitet senare, under den period av politiska omvälvningar i Argentina som skulle skicka henne i exil, och leda försvinner tusentals ungdomar.

Under 1970, det politiska klimatet i Argentina blev upprörda och förtryckande, men Mercedes Sosa fortsatte att producera och spela in folkmusik, hennes album full av socialt och politiskt innehåll. Men 1979, Sosa politiska röst ledde slutligen till straff, och hon greps under en konsert tillsammans med delta fans. Efter hennes gripande, förbjöds Mercedes Sosa att sjunga i Argentina.

Det gick inte att utföra den djupt meningsfulla och innehållsrika låtar som definierade henne, flydde hon sitt hemland. Sosa fortsatte sin karriär i frivillig exil i länder i Frankrike och Spanien, tills hon återvänder till Argentina på 1980-talet. Gång återvände, började Mercedes Sosa igen för att sjunga folkmusik. Hon fortsatte att ge en röst åt de tonlösa, att sätta ord på tillståndet i det argentinska folket, som hon hade kommit att förkroppsliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.