Vem är Leonardo Da Vinci?

Leonardo da Vinci är en berömd italiensk målare, uppfinnare, konstnär och musiker, bland hans många andra talanger. Han levde 1452 till 1519, och anses vara urtypen för den "Renaissance mannen", vilket innebär att han var skicklig i en stor mängd olika områden. Han föddes som oäkta son till en bonde, men under sin livstid, steg till stor berömmelse och fått en sådan respekt över hela världen att han fördes till sin dödsbädd som kungen av Frankrike.

Några av de största prestationer av Leonardo da Vinci är på målningen. Leonardo da Vinci är ansvarig för att skapa många av världens mest kända och berömda konstverk, bland annat Mona Lisa målning, ett porträtt av en kvinna med ett mystiskt leende. Leonardo da Vinci var också målare en ikonisk religiös bild, den sista måltiden, som bilder Jesus äter middag vid ett långbord med sina lärjungar.

Leonardo da Vinci skrev också i en serie av bärbara datorer, som läggs upp till mer än 13. 000 sidor under hela hennes livstid. Hand fylldes anteckningsböcker med skrifter och ritningar som rör konst, vetenskap och filosofi. De ingår anteckningar för uppfinningar som var långt före Leonardo da Vincis tid, t. ex. skisser av en tänkt flygplan eller anteckningar för att bygga en bepansrad militär tank. Idag är Leonardo da Vincis anteckningsböcker som visas på utställningar på museer över hela världen, exempelvis Louvren i Paris och British Museum i London. Andra forskare och författare, däribland Giorgio Vasari och H. Taine, har talat om Leonardo da Vinci är den största artisten någonsin att leva.

Det har varit många framställningar av Leonardo da Vinci i populärkulturen genom åren. Nyligen har en bok Da Vinci-koden av Dan Brown publicerades 2003. Boken behandlade en påstådd konspiration om Jesus, och insinuerade att Leonardo da Vinci var själv medlem i ett hemligt sällskap som kallas Priory of Sion, men det finns inga bevis för att detta samhälle har någonsin existerat i verkligheten. En film baserad på boken, skådespelare Tom Hanks och Audrey Tautou, släpptes 2006.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.