Vad är musik psykologi?

musik psykologi betraktas både som en filial för musik och en form av kompletterande psykologi studier. Det undersöker effekten av musik på människor, på både individuell och samhällelig nivå. Nu formellt studerats vid flera universitet, har musik psykologi blivit en fascinerande gren av vetenskap, fortfarande är relativt ny i sin testning och effekter.

möjligen utan undantag, innebär mänsklig kultur musik. Antingen genom sjunger, percussion, sång eller skapat instrument, är musik ett av de få närmaste universella konstanter i samhället. I de flesta industrialiserade länderna, är musiken en vardaglig erfarenhet: i kommersiella jinglar eller i hissar, spela på radio och iPod, är civilisation nästan helt omgiven av musik. Tydligt på en kulturell nivå, är musiken viktig för människor. Studiet av musik psykologi försöker fastställa vilka psykiska och fysiska effekter musik har på människor, och om vissa psykologiska förhållanden kan ändras eller skapas genom tillämpning av vissa former av musik.

musik psykologi är ett brett område som förenar inslag av traditionell musik vetenskap med tillämpad psykologi studier, kulturell antropologi, och studiet av kognition, bland andra discipliner. Några av de områden som för närvarande studeras innebär effekterna av musik ritualer såsom konserter, psykologiska skäl för musikaliska preferenser, och studiet av musik. Vart och ett av dessa områden kan berätta forskarna lite om effekterna av musik på människor, och ge ledtrådar till musikens betydelse för hjärnan. En del använder aktivt musik för sina stimulerande eller avslappnande effekter. Förare som lider av ångest ibland uppmanas att hålla tyst musik på i sina fordon som ett sätt att bibehålla lugnet. Sportevenemang använder ofta specifika sånger som ett medel för spännande publiken och skapa en atmosfär av förväntan. Musikpsykologi försök att förstå varför vissa typer av musik skapar dessa effekter, och hur den kan utnyttjas till att få specifika reaktioner från enskilda personer.

Flera framstående universitet erbjuder nu specialisering inom musik psykologi. Ohio State University i USA och Royal College of Music i London, England är båda pionjärer inom musik psykologi utbildning. Dessutom framstående samhällen som anställer både musikvetare och psykologer har vuxit upp över hela världen och studera effekterna av regionala musik på lokala kulturer.

Även om det är ett relativt nytt område, musik psykologi studier en av de äldsta kända kulturella sammanhang. Tanken att den mänskliga hjärnan reagerar specifikt tonalitet, är rytmiska mönster och lärde musikalisk praxis ett fascinerande koncept värdig vetenskaplig prospektering. Med hjälp av modern brain-mapping teknik och sofistikerade metoder forskning, kan det vara möjligt att identifiera och kontrollera effekterna av musik på hjärnan, vilket leder till möjliga fördelarna för personer med psykiska och även vissa fysiska problem. Endast tiden kan utvisa hur värdefull forskning kommer att bli, men det verkar sannolikt att öka intresset och anhängare som det blir en mer framträdande utbildningsområde.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.