Vad är klassisk musik?

Klassisk musik, strikt definierade, betyder musiken som produceras i västvärlden mellan 1750 och 1820. Denna musik ingår opera, kammarmusik, körverk och musik som kräver en hel orkester. För de flesta, men hänvisar klassisk musik till alla ovannämnda typer av musik inom de flesta tidsperioder före 20th century.

Klassisk musik i dess begränsade definition omfattar verk av Haydn, Mozart och Beethoven. Från Mozart, ett stort antal bitar ger oss en chans att njuta. Mozart skrev symfonier, musik för kvartetter och kvintetter, kammarmusik bitar orkester, körverk, konserter piano, och hela operor. Sammanlagt skrev han över 600 musikaliska bitar. Han är kanske mest känd för sin opera, Trollflöjten . De flesta inser också Eine Kleine Nachtmusik , liksom flera av hans symfonier och konserter.

Klassisk musik skulle inte vara riktigt samma utan Beethoven, som är särskilt känd för hans symfonier . Beethovens sjätte symfoni är förmodligen mest igenkända på grund av sin pastorale, en del av musik som används i Disneyfilmen Fantasia . Den smärtsamt vackra Månskenssonaten är också Beethoven. Beethoven skrev endast en opera, Fidelio . Hans genialitet ligger i hans symfonier och konserter piano, och några Beethoven måste i katalogen för alla som älskar klassisk musik.

Haydn har ofta kallad "fader klassisk musik. " Hans arbete under denna tid ligger till grund för inflytande för andra som skrev klassisk musik. Ironiskt nog, men han anses vara stamfader klassisk musik, är han mindre bekant för de flesta målgrupper än kompositörerna som nämns ovan. Hans Symphony no. 94, Surprise Symphony , är bland hans mest kända verk.

Klassisk musik i den bredare definitionen väcker tonsättare som Bach, som föregick den mer strikt definierade klassisk musikhistoria och är med rätta klassificeras under barocken. Vivaldi, kanske mest känd för The Four Seasons är också av barocken. Händels Messias är välkänd för många som deltar i sing-alongs under julhelgen. The Romantic period, som följer direkt efter den klassiska perioden, är känd för sina känsloladdade kvaliteter. Mahler och Sibelius sticka ut och tenderar att vara bekant för de flesta. Wagner är kanske den mest erkända av den romantiska tonsättare, hans arbete stormig och storslagna, och hans många operor som fortfarande görs regelbundet i dag.

Klassisk musik kan också hänvisa till personen och folkmusik i något land. Stilarna varierar mycket beroende på tillgängliga instrument. Till exempel är det klassisk musik i Indonesien, med dess användning av Gamelan, vitt skilda från vad de flesta skulle anse klassisk musik i västvärlden. Folk traditioner i andra länder kan verka mer inflytelserika till västerländsk klassisk musik. Musiker av barock och klassisk perioder anpassade ofta sina verk från folkmusik.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.