Vad är en Mezzo soprano?

En mezzosopran är mitt röstomfång för kvinnor, jämförbart med baryton räckvidd bland män. Ordet mezzo innebär medium eller mitten på italienska, och refererar vanligtvis till sångerskor med drag av både alt och sopran sångare. Den klassiska mezzosopran har förmåga att nå höga toner, normalt upp till C två oktaver över mitt C, samtidigt som man behåller en rikare klang i rösten som liknar en djupare varierade-Alto.

Skillnaden mellan sopranos och sopranos mezzo blev nödvändig under 18th century som musikalisk komposition drog sig undan från att använda mestadels mansröster. De var ursprungligen användes för att fylla sekundär roll, särskilt sådana med kokett tecken kallas soubrettes. En idealisk mezzo besitter en räckvidd på minst tre oktaver, och har en mörkare, fylligare röst än de flesta sopraner.

Mezzo sopranos är vidare indelade i tre grupper baserat på den relativa rikedom och omfattningen av deras röster. Koloratur mezzos är generellt starkast högt upp på deras utbud, och ofta kan sjunga så högt som sopraner. Lyriska mezzos är den vanligaste av de tre grupperna och är mest bekväm i mitt område av sitt sortiment. Dramatiska mezzos hänger nära samman med Altos, och har mycket djup, rik, sjungande röster som fortfarande kan nå övre registren.

Koloratur mezzo Sopranos driva en unik ställning i de flesta kompositioner. Fram till den 18: e århundradet, ingår operor ofta roller för countertenor kastrater, män som hade kastrerats före puberteten för att behålla sin högre röster. Efter trenden föll ur modet, koloratur mezzos och ibland lyrisk mezzos klev in för att fylla dessa roller, som inte bara utbudet utan kvaliteten på deras röster var ofta liknar countertenors.

Om en opera anger en byxor roll, eller en roll som traditionellt spelats av en kvinna utklädd till man, är den del som normalt fylls av en lyrisk mezzosopran. Oberon i Benjamin Brittans En midsommarnattsdröm och Cherubin i Mozarts Figaros bröllop är kända roller brukar spelas av lyrisk mezzos. Av de få ledande roller skrivna för mezzo sopraner, de flesta spelar till lyriska mezzo styrkor. Stora roller för mezzosopran i operan är ofta begränsade, med heroin eller huvudroller sällan är skriven för en mezzo. Oftast mezzos i operan är spela skurkar, enchantresses, häxor, eller medelålders kvinnor. Denna opera typecasting är ofta frustrerande att mezzo sopraner, av vilka några kan sjunga sopran eller roller alto. En av de mest kända opera hjältar är en mezzosopran dock i Bizets Carmen . Rollen som Carmen är efterfrågade av många aspirerande mezzo sopraner som sin största chans att visa upp sig och sin talang.

I körer, är mezzo Sopranos brukar kallas andra sopraner och används i varierande grad. Om kören är tillräckligt långt nog, bitar med sex eller åtta delar harmoni kommer att innehålla en del mezzosopran. Annars är mezzos allmänhet fördelade mellan sopran och delar alto, kunna lägga till en mörkare timbre till högre register eller större utbud till lägre behov.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.