Vad är en Memento Mori?

Memento mori hänvisar till en rad olika element i konst med syfte att påminna publiken om deras egna eventuella död. Memento mori kan vara temat eller en hel del, eller det kan vara en liten del, t. ex. en diminutivform kranium i hörnet av en målning. Memento mori är en latinsk fras som betyder "Kom ihåg att du är dödlig. " Även Memento Mori ibland tänkt att förmedla budskapet "Ät, drick och var glad, för i morgon du kan dö "i europeiska kristna konsten, där den rikt, och det är oftast en påminnelse om det fåfänga jordisk ära och glädje. Av denna anledning var fortfarande liv målningar tidigare känd som Vanitas , eftersom de vanligtvis ingår ett memento mori av något slag. Gemensamma Memento Mori siffror som används i dessa målningar omfatta dödskallar, timglas, putsade ljus, blommor eller frukter förbi sin prime, och insekter. De är ofta subtilt och skickligt arbetat i ett utstuderat stilleben.

allt som faller under tidens gång kan vara ett memento mori, och många offentliga klockor gång ingår Memento Mori fraser som Tempus fugit som betyder "tiden går", eller använt ett automatiserat Siffran Death slå på klockan varje heltimme. Personliga klockor var även ofta prydda med Memento Mori som dödskallar. Andra små memento Moris var avsedda att transporteras på sin person som en påminnelse om dödlighet. En sådan pjäs, som visas i Cloisters Museum i New York City, är en medeltida carving i form av en diminutivform kista som öppnas på en scen Dives , eller den rike mannen, i helvetet. En annan populär genre för Memento Mori är begravningsurnor konst. Många kyrkogårdar funktionen gravstenar eller statyer minnesmärke skildrar dödskallar eller skelett. Under slutet av medeltiden i Europa, var gravar ibland toppad med en bild av den avlidnes förfallen lik, snarare än hans eller hennes levande kropp, som var vanligt i tidigare epoker.

Memento mori visas i litteratur och musik samt i bildkonst. Det är inte lika populärt som det en gång var, men man kan fortfarande hitta exempel i modern tid, särskilt i litterära och musikaliska världar. Den död klockan , en dator leksak som beräknar användarens timme död och räknar ner till det, hearkens tillbaka till tidigare personliga Memento Mori ur och kan lätt hittas på nätet via en sökmotor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.