Vad är Tristan och Isolde?

Tristan och Isolde är en opera i tre akter av den tyske kompositören Richard Wagner, som använde sitt eget libretto, baserat på Tristan legend som återberättas av Gottfried i Strassburg. Wagner är välkänd för andra operor inklusive Tannh? Användare, Lohengrin, Parsifal, Ringen Cycle , och Der Fliegende Holl? Nder , Den flygande holländaren på engelska,

Två preliminära skisser för Tristan och Isolde finns från 1856, men allvarliga sammansättning började inte förrän efter librettot dikten avslutades den 18 september 1857, och hela arbetet var inte komplett förrän 6 augusti 1859. Premiären av Tristan och Isolde ägde rum i München, Tyskland K? Nigliche Hof-und Nationaltheater den 10 juni 1865.

Historien om Tristan och Isolde är inramad av en Preludium och Liebestod (Love and Death Theme). Åtgärden börjar på Tristan skepp som han föra Isolde från Irland till Cornwall för att gifta sig med sin farbror, kung Mark. Isolde skickar hennes tjänare, Brang? Ne be Tristan att komma till henne, och i utbyte, avslöjar Tristan tjänare i backstory mellan Tristan och Isolde. Det visar sig att den man som Isolde var trolovad reste från Irland till Cornwall för att kräva tribut, och Tristan dödade honom. Förklädd kom Tristan till Isolde att bota honom, och hon gjorde, utan att veta vem han var. Hon var fast besluten att döda honom som hämnd, men sättet han såg på henne gjorde henne att avstå, och hon är nu synd att hon gjorde det. Eftersom fartyget landar, förbereder Isolde ge Tristan en dryck som kommer att döda honom. Brang? Ne försöker avråda henne, utan framgång. Tristan går in och Isolde tar koppen från Brang? Ne och överlämnar det till Tristan. Efter att han dricker, hon gör också, utan att veta att Brang? Ne har ersatt en kärleksdryck. Den berömda "Tristan ackord" hörs som paret hyllar Brang? Ne tittar på i förtvivlan, och kung Mark inställning hörs.

Akt II äger rum på King Mark slott som kung Mark och hans hovmän lämnar på en jakt. Brang? Ne varnar Isolde av Melot, en falsk "vän" Tristan som försöker snärja paret. Den älskande, som Brang? Ne håller vakt.

Plötsligt så Brang? ne skrik, kung Mark, Melot, och domstolen avbryta avtalat möte, och kung Mark anklagelse kan inte besvaras. Melot drar sitt svärd och slagsmål Tristan, som låter Melot att såra honom.

lag III från Tristan och Isolde är inställd på Tristan's borg, där Tristan inte har återhämtat sig från sin skada och är Delirious. Hans tjänare, Kurwenal har sänts till Isolde att bota honom. Isolde in, men Tristan dör i hennes armar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.