Vad är Psychedelic Rock?

För att förstå den musikaliska formen som kallas psychedelic rock, är det viktigt att göra kopplingen mellan populärkultur och kreativa uttryck när det inspirerar. Rock and Roll Music producerats under 1950-talet och tidiga 1960-talet speglas i hög grad en generation längtan att bryta sig fri från konventionen men inte att ta sista steget. Populäraste låtar med standard instrumentering och sång stilar och var konstruerad för att passa radion branschens outtalade fyra minuter eller mindre regel. Även de tidiga hits som Beatles och Rolling Stones var föremål för begränsningar av populära songwriting. Endast ett fåtal pionjärer, som Bob Dylan, lyckats producera musik som korrekt återgav de förändrade värderingarna i ett växande subkulturer.

1964, flera band i New York underground musiklivet började spela vad de kallade psychedelic rock. Termen psychedelic var en hyllning till den hallucinogena droger som bara var nyligen i det allmänna medvetandet. Kraftfull droger som LSD, meskalin och peyote svampar kombineras med marijuana och alkohol som ett sätt att koppla från verkligheten. under påverkan av dessa ämnen, musiker och konstnärer kändes som om de hade gått in i en högre sfär av medvetande. Psychedelic rock musiker kände sig fri att bryta sig ur popmusiken läge och utföra längre stycken bygger på fri-form jazz och blues modeller. Texterna var inte längre skyldiga att göra linjära mening-de kunde återspegla en förändrad verklighet av läkemedlet erfarenhet.

Många musik historiker pekar på Bay Area i södra Kalifornien som födelseplatsen för kommersiella psychedelic rock. Den alternativa livsstilar erbjuds av hippie-kultur uppmuntras mainstream musiker att experimentera med både kemiska och musikaliska möjligheter som de psykedeliska rörelse. Grupper som Jefferson Airplane, The Grateful Dead och The Doors alla hittade en nivå av framgång genom psykedelisk rockmusik. p

Enskilda artister som Jimi Hendrix och Janis Joplin blev också förbundna med varandra med den psykedeliska kulturen. I Storbritannien var konstnärer som Donovan och Pink Floyd också med inslag av psykedelia, men det skulle vara Beatles som en gång definierade en genre av musik. Deras 1967 album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band är ansedd som en av de bästa skapad psychedelic rock albums of all time. The psychedelic rock eran slut kollapsade under sin egen excesser. Narkotikaöverdoser skördat många av de ikoner-Jimi Hendrix, Janis Joplin och Jim Morrison. Andra psychedelic rock band antingen föll i onåd med allmänheten eller upplösa deras ursprungliga line-ups.

En del band med rötter i psychedelic rock som Pink Floyd och Yes, skulle så småningom utvidga sin verksamhet till progressiv rock ljudet av 1970-talet. Som drogkulturen vände sig mer mot hardcore droger som kokain och heroin, blev de originella visuella och freeform sylt av psykedelisk rock åren otidsenliga. Vissa moderna band, såsom Phish och Flaming Lips, har införlivat många av de yttre tecknen på psychedelic rock fenomen i sin utarbeta scenframträdanden och omfattande turnéer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.