Vad är Program Music?

skillnad från rena musik som inte har någon referens i den verkliga världen och ingen berättelse komponent är programnamn musik instrumental musik som kan berätta en historia med tydliga episoder, avslöja aspekter av en karaktär, plats eller händelse, eller imitera ljudet av värld. Ibland kan ta formen av en muntlig förklaring av "story" eller "program" i dramat. Termen uppfanns av kompositören Franz Liszt, som förstod program musik att låta ett program utanför musiken sätter ramar och den form i vilken musikstycke utvecklar sig.

Även Liszt skapade musiken sikt program, till exempel musik redan hade gjorts innan Liszts födelse år 1811. Den kanske mest kända av de tidiga verk som förtjänar denna titel är den grupp på fyra violinkonserter skriven av Antonio Vivaldi och kallade The Four Seasons , var och en förmedlar, som man kunde förvänta sig, ljud, händelser, och känslor, vinter, vår, sommar och höst.

Andra kända verk av program musik omfatta följande: ? Ludwig von Beethovens sjätte symfoni, Pastoral , som berättar om ett besök i det land som avbryts av ett åskväder. ? Nikolaj Rimskij-Korsakov's Scheherazade , ett arbete baserat på berättelserna om Scheherazade firade Story Teller i Tusen och en natt , med alla de fyra musikaliska rörelser hänvisning till en annan en av Scheherazade berättelser: Sinbad, det Kalendar Prince, den unge prinsen och prinsessan, och i flera delar fjärde satsen som börjar med en fest och slutar med ett skeppsbrott, alla sammanvävda med teman för sultanen och Schererazade.

? Modest Musorgskij: s Tavlor på en utställning , en serie av tio pianostycken, som för orkester från Joseph-Maurice Ravel, bland annat bygger på en samling bilder av Mussorgsky's avlidne vän, Viktor Hartmann, och överförs som från synpunkt av en person perambulating genom en utställning och stoppas innan var och en att göra det. ? Felix Mendelssohn's Hebrides Overture (Fingal's Cave) refererar till en verklig grotta på ön Staffa i Hebriderna skärgård, som är nära Skottland, samt en scen, snarare än berättar en historia.

? Bedrich Smetana symfoniska dikt "The Moldau (Vltava), som tar en resa ner Bohemian floden från dess källa till förbinder Elbe. ? Richard Strauss 'ton dikt, att "Till Eulenspiegel's Merry Pranks" som förmedlar upptåg och skratt Till äventyr tills han är fångad och dömd till döden, men domare av musiken-uppståndne att återvända till hans skämt och retas igen.

? Paul Dukas symfoniska dikt "The Sorcerer's Apprentice", baserad på Johann Wolfgang von Goethe's ballad "Der Zauberlehrling" och omarbetas för Disney filmen Fantasia, där Musse Pigg spelar trollkarlens lärling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.