Vad är G? Tterdammerung?

G? tterdammerung - Twilight of the Gods på engelska-är den fjärde och sista opera i Nibelungens ring -- The Ring Cycle , av tyske kompositören Richard Wagner. Det är en opera med en prolog och tre akter, skapade med Wagners eget libretto. Premiären av G? Tterdammerung ägde rum vid Bayreuth vid Festspielhaus den 17 augusti 1876, i premiären av hela Ringen Cycle.

Historien om G? Tterdammerung börjar med prologen på Valkyrie klippan där Siegfried slutade. Här de tre nornorna, eller Fates, väva repet av ödet. När de berättar om Wotan till makten, att bryta med sitt svärd, och världens ände Ash, ser de Valhalla brännande, och slutligen bryter repet. Nornorna ner i jorden.

Siegfried och Brünnhilde in, och Siegfried ger Brünnhilde ringen, medan hon ger honom sin häst. Hon stannar på brand-omgiven rock, medan Siegfried blad, som han måste, för att fortsätta äventyr och härlighet.

Som Siegfried resor, det Gibichungs möts. Gunther, är deras främsta talar med sin halvbror Hagen. Hagen föreslår att Gunther och hans syster Gutrune skulle göra klokt i att gifta sig. Han berättar Günther av Brünnhilde, som ligger på en klippa omgiven av eld och Gutrune av Siegfried, som kunde göras för att bli kär i henne med hjälp av en trolldryck som skulle få honom att glömma andra kvinnor.

Siegfried anländer och Gutrune ger honom drycken. Som det fungerar, ger han sig vara Gutrune make och hjälpa vinna Gunther en hustru. Berättade om Brünnhilde, är det uppenbart att han knappt minns henne, och planerar att gå och föra henne till Gunther.

Brünnhilde syster, Waltraute kommer och tigger om ringen att ge upp för att rädda Wotan. Men Brünnhilde ser ringen som ett löfte om Siegfried kärlek och vägrar att skiljas ifrån det. Siegfrieds horn hörs, och han kommer förklädd till Gunther. Han hävdar Brünnhilde som Gunther hustru och tar tillbaka ringen från henne. De tillbringar natten i en grotta med ett svärd mellan dem. i akt II, agerande G? Tterdammerung återvänder till Gibichung hall, där Siegfried returer, och Gunther och Brünnhilde Ange efter honom. Hagen ringer upp hans vasaller till bröllopsfesten. När Gutrune in med Siegfried, är Brünnhilde förvånad och konfronterar honom. Siegfried svär till historien som han erinrar sig, som inte har något löfte till Brünnhilde i den. Brünnhilde svär att han har ljugit. Siegfried och Gutrune gå in till bröllopsfesten, lämnar Gunther, Brünnhilde, och Hagen bakom. Hagen erbjuder Brünnhilde hämnas, och hon avslöjar att Siegfrieds rygg är sårbar. De planerar att säga Gutrune att Siegfried har dött av en galt sår.

lag III från G? tterdammerung börjar på stranden av Rhen. Siegfried, ha förlorat sin väg och blir separerad från jaktsällskapet, kommer på Rhinemaidens, som ber honom om ringen. Han går med på att ge den, men slutar hålla det, efter att de avslöjar sin förbannelse. Resten av jaktsällskapet in.

Siegfried berättar för de andra att han har sett något spel utom tre fåglar som sade åt honom att han skulle bli mördad. Han berättar historien om fostras av Mime, smide svärd, dödar Fafner, och börjar kunna förstå fåglar. Hagen ger honom en dryck som återställer hans minne och Siegfried kan fortsätta berättelsen. Han berättar om uppvaknandet Brünnhilde med en kyss. Två korpar, som förebådar död, flyga ovanför, och Hagen samtal Siegfrieds uppmärksamhet på dem. Som hon tittar, spjut Hagen honom i ryggen. Siegfried dör säger Brünnhilde namn.

Scenen övergår till hallen på Gibichungs och Gutrune och Brünnhilde enter. Hagen in och Siegfrieds lik väcks. Hagen berättar Gutrune att Siegfried dödades av en styrelse, men hon anklagar sin bror. Gunther skyller Hagen, som hävdar att han måste därför Siegfried begått mened. Gunther block Hagen från att ringen, och Hagen dödar honom. Som Hagen försöker en andra gång hade Siegfrieds stiger. Brünnhilde berättar Siegfrieds ed. Gutrune förbannelser Hagen, och kastar sig på Siegfried. Brünnhilde beställer bålet byggd. Hon tänder bålet, fästen sin häst och rider in i lågorna. Rhen svämmar, Hagen hoppar i floden efter ringen, och Rhinemaidens dra ner honom i vattnet. Elden stiger till himlen och Valhalla börjar brinna. G? Tterdammerung-The Twilight of the Gods-har anlänt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.