Vad är Faberge ägg?

tsar Alexander III och hans hustru Tsarinnan Maria Fedorovna firade sin tjugoårsdagen på påsken 1885. Påsken är den mest berömda semester för de ryska ortodoxa tron, märkning en tid av hopp och nytt liv. Så det var att på detta mycket speciella tillfälle tsaren ville ha en mycket speciell gåva att innebära för hans hustru.

Tsaren beställt en ung juveleraren Peter Carl Fabergé, vars skapelser var gynnad av hans hustru, att göra en verkligt speciell gåva. På påskdagens morgon, levererade Faberge en emaljerade ägg med en gyllene gula. Inne i gula var en gyllene höna och inuti hönan, en miniatyr kunglig krona av diamanter och en rubin ägg. Maria togs helt med den gåva, som ledde till att tsaren att engagera Fabergés tjänster varje påsk därefter. Tsaren insisterade bara att varje Fabergéäggen vara unikt och innehålla en överraskning som anstår en kejsarinna.

Faberge kom till, år efter år, med inspiration från livet på tsaren och hans hustru. Exempelvis täcktes danska slotten ägg 1891 genomskinligt rosa emalj, JUVELBESATT och bladguld. Inuti var en serie av 10 skärmar på vilka var målade små porträtt av palats och hus där Maria hade levt som en dansk prinsessa innan de gifter sig Alexander III.

Efter tsarens oväntade död 1894, tsarens son, Nicholas II, besteg tronen. Nicholas inte bara fortsatte traditionen Fabergéäggen för sin mor, men lagt en order på en andra ägg för hans hustru, Tsarinnan Alexandra Fedorovna.

Faberge liv förändrades när den kejserliga ägg visades offentligt för första gången vid 1900 världsutställningen. Den utsökta skönhet utsmyckade ägg fångade tillbedjan av kungligheter och adeln, och Faberge blev överösta med uppdrag från hela världen. Detta ledde till inrättandet av House of Faberge .

Tsaren regeringstid avslutades den 15 mars 1917 mellan svält och upplopp. Nicholas och hans familj, inklusive hans fem barn, hölls gisslan i över ett år innan de visades slutligen till en källare och avrättades den 17 juli 1918. Nicholas mamma lyckades fly döden och avvikit från sitt hemland med Order of StGeorge ägg-det sista Fabergéäggen hon någonsin skulle få.

Femtiosex Imperial Faberge ägg gjordes i allt, och av de fyrtiofyra redovisas och två andra har blivit fotograferad. Faberge påskägg beställde också av sibirisk guldgruva ägare, Alexander Kelch, men det kejserliga Påskägg samling är den mest uppskattade.

mystik, skönhet och nyckfull natur Fabergéäggen kopieras till denna dag, även om få är medvetna om historien bakom Bejeweled symbol för hopp och liv inspirerat av ett styre av tsartiden vars liv slutade i tragedi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.