Vad är Concert Dance?

Konsert dans, som ofta kallas dans teater eller prestanda dans, är en typ av dans som utförs som underhållning eller ceremoni för en icke-deltagande publik. Likt en teater prestanda, konsert dans vanligtvis gör en klar åtskillnad mellan konstnärer och publiken. Konsert dans har utförts i vissa former sedan urminnes tider, men stilen som helhet har stigit till stor popularitet sedan 20th century.

Några av de tidigaste konserten danserna utfördes av indiska tempel danser. Vissa traditionella indiska danser utfördes av andliga skäl och endast gjort innanför templet. Annan form, kallad Carnatakam, utfördes för underhållning av det kungliga hovet, och kan vara ursprunget till den moderna konsert dans.

Balett är en av de tidigaste formerna av Dansteatern att sprida sig över hela världen. I slutet 16th century, den italienska dansare Balthasar de Beaujoyeux förde stil till det franska hovet. Vid mitten av 17th century, grundat kung Louis XIV en dansskola för att studera den praxis som den numera populära form. Under de kommande två århundradena, balett skulle spridas över hela Eurasien, vilket leder till stora teknik innovationer inom stil och populariserat prestanda dans över hela kontinenten. Det är fortfarande en av de mest populära stilar prestanda dans. I början av 20th Century, började ett tyst uppror mot klassisk strikturer av balett och modern dans grundades. Bygger på principerna om fri och naturlig rörelse, blev rörelsen populär i Amerika. Införliva delar av världen dansa med en stil betydligt mindre än traditionell balett, modern dans snabbt lockat en publik på egen hand.

Idag kan många former av dans utföras enligt konsert danser. I Amerika, gymnasium och högskola program dansen ger ofta föreställningar i många stilar, som deras elever kommer till dem med olika utbildning och bakgrund teknik. En typisk pedagogiska dans konserten kommer sannolikt innebära balett, modern, jazz, musikaler dans, och även hip-hop och break-dancing. Konsert danser kan utföras ensam eller i grupp, så länge det finns en skillnad mellan publik och dansare.

popularitet konserten dansa har lett till flera filmer och tv-serien tillägnad dansen världen. I filmen Center Stage handlingen följer en grupp unga balettdansörer som de kämpar genom deras första år i en prestigefylld dansskola i New York. Filmen kulminerar med en stor dans konsert, med en lång koreograferad dans som utförs för både publiken på skärmen och publiken tittar på filmen.

För de senaste fyra åren, är en av de mest populära sommar-TV-program i USA So You Think You Can Dance? Den här tävlingen Visa sätter tjugo noggrant utvalda dansare i par med dem göra en konsert dans i olika stilar varje vecka. Frequent stilar inkluderar ballroom danser som samba och jive, samtida rutiner, Broadway dance, hip-hop och disco. Detta program är en utmärkt introduktion till en värld av konserten dans och kan ses utan att ens behöva lämna ditt hem.

Om du vill se scenframträdanden dansa i ditt område, kontakta lokal konst community center för information. Du kan även få ta en danslektion själv, för att se vad spännande att utföra för en publik känns. Konsert dans kan vara en underhållande och rörande form av teaterföreställning, och är väl värd att njuta som en kulturell aktivitet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.