Vad är Cirkulationsandning?

Cirkulationsandning är en andningsteknik där luften inhaleras genom näsan samtidigt som andades ut genom munnen. Detta möjliggör oavbruten uppspelning av vissa blåsinstrument genom att hålla upp ett konstant flöde av luft. Många traditionella instrument lita på cirkulär andning, och några klassiska instrument har ett större urval av delar som kan spelas om Cirkulationsandning används. Den metod som används för Cirkulationsandning är ganska rakt framåt, men kräver en hel del övning för att kunna göra det, och en hel del övning för att bli expert. I huvudsak är det som sker att luft blåses ut sakta som vanligt, och sedan när lungorna är nästan tomma, den sista biten av luft trycks in i munnen där det puffar ut kinderna. Eftersom kinder får naturligtvis tömma, trycka ut luften, är lungorna fylls genom att andas in snabbt genom näsan.

Om gjort rätt, tillåter detta kroppen att alltid ha luft i lungorna, med undantag för den korta tid då kinder är fulla av luft och ta ansvar för att ge luft till instrumentet. Ett sätt som folk tycker om Cirkulationsandning teknik som jämförbar med dricksvatten från en dricksvattenfontän och ta ett andetag. Samma sorts vass inandning används, medan vattnet är kvar i munnen.

Traditionella instrument som använder Cirkulationsandning inkluderar arghul från Egypten, launeddas från Sardinien, och ett antal traditionella flöjter av Asien. Kanske mest kända instrument som bygger på cirkulär andning är Australian didgeridoo. Den didgeridoo spelas av vibrerande läpparna i en brummande slags ljud, flåsar den långa röret, medan Cirkulationsandning att hålla en stadig ljud. Expert didgeridoo spelare kan hålla en kontinuerlig bordun under mer än fyrtiofem minuter, vilket ger instrumentet en hypnotisk, trance-liknande känsla av att många människor tycker lugnande och perfekt för avslappningsövningar. Det mest kända utövare av Cirkulationsandning är antagligen den saxofonist och allmän träblåsinstrument spelare, Kenny G. År 1997 satte han ett rekord för Guinness genom att spela en varaktig E-platt på sin sopransaxofon. Han höll not för fyrtiofem minuter och fyrtiosju sekunder, med cirkulär djupandning hela tiden. Nästan ett år senare en saxofonist från Costa Rica, Geovanny Escalante, höll en enda notering för en timme trettio minuter och fyrtiofem sekunder, nästan en fördubbling Kenny G's record.

>

Mer och mer samtida orkestermusik skrivs runt Cirkulationsandning, möjliggör kontinuerliga sekvenser av sedlar och långa ihållande anteckningar. En hel del Cirkulationsandning inriktning musik finns på 20th Century kanon, och i 21: a århundradet sammansättning det är så gott anta att en skicklig vind spelare kommer att få denna teknik som en del av sin repertoar. Dessutom har användningen av Cirkulationsandning gjorde att många klassiska delar som skall transkriberas från strängar till blåsinstrument. Detta kan ses till exempel i Paginini violin pjäs, Moto perpetuo , em som transkriberas till trumpet med Rafael Mendez.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.