Hur är Porslin Made?

Porslin görs av en blandning av lera med andra ämnen och sintring vid höga temperaturer så att det uppnår glaskroppen, eller GLASARTAD, kvaliteter. True porslin är något genomskinliga, nonporous, och mycket hårt, vilket gör den lämplig för en rad olika tillämpningar, från plåt till elektriska isolatorer. Det finns tre huvudkategorier av porslin: hård pasta eller riktigt porslin, mjuk pasta eller Kina, och benporslin. Varje görs med olika ingredienser, vilket resulterar i porslin med varierande egenskaper.

Begreppet porslin uppstod i Kina på sjunde århundradet CE. Kineserna upptäckte att en blandning av kaolinlera och ett ämne som kallas petuntse gav extremt stark, stabil keramik. Kaolin är lera en form av fältspat, som är en mycket tydlig vit, och petuntse annan form av fältspat, som kommer att förvandlas till glas vid sköt vid höga temperaturer. Den kaolinlera är elastisk och stark så att den har formen av porslin objekt under bränningen, medan petuntse vänder sig till glas och säkringar med kaolin att avsluta pjäsen. När porslin fördes först till Europa, väckte det stort intresse. Europeiska Potters började experimentera med olika leror i ett försök att replikera porslin. Efter mycket experimenterande, producerades mjuk pasta porslin. Mjuk pasta gjordes genom att blanda en blek lera med glas, även om många moderna tillverkare använder kaolin och kvarts. Då sköt, mjuk pasta porslin är en mer krämig färg, och det är mycket mjukare än äkta porslin.

Benporslin är hård pasta porslin som har blandats med ben och aska. Det är hård och genomskinlig som riktiga porslin, och är starkt förknippat med England och Tyskland, två stora tillverkare av benporslin. Tillägget av djurben tros ha uppstått förvirring om hur svårt pasta porslin gjordes i Kina.

I samtliga fall är det första steget i att göra porslin mala ingredienserna ner till en enhetlig liten storlek. Bitarna siktas för att ta bort bitar som är för litet eller för stort, och sedan en stor magnet körs över marken lera och sten för att avlägsna eventuella spår eller järn. Därefter är vatten som tillsätts för att skapa ett slam som kan formas, kastade på ett hjul, eller utformas på annat sätt före bränning. Porslin är bisqued först på låg värme ugn för att fastställa dess form och förhindra krympning, och då är det glansiga. Efter glas, är porslin sparken vid extremt höga temperaturer för säkring av komponenter, och då är det tillåtet att långsamt svalna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.