Vilka var prerafaeliterna?

prerafaeliterna var en grupp konstnärer, poeter och kritiker som under sena viktorianska England, beundrade och tävlat senmedeltida eller Proto-renässanskonst. Denna typ av konst går tillbaka till en tid före uppkomsten av konstnärer som Raphael och Michelangelo. Den ursprungliga och mest kända medlemmar av prerafaeliterna var John Everett Millais, Dante Gabriel Rossetti och William Holman Hunt. Prerafaeliterna sökt en återgång till ljusa, rika färger och känsla för detaljer, samt en stress i en andlig svar på konst och vikten av att observera naturen, alla klassiska exempel på senmedeltida konst. Den prerafaeliterna (PRB) bildades 1848 hemma hos John Millais föräldrar i London. Hunt och Millais både utbildning vid Royal Academy of Arts och har tidigare tillhört samma skissa klubb, kallad Cyclographic klubben. Rossetti hade träffat Hunt efter att ha sett hans målning "Eve of St Agnes," baserat på Keats dikt med samma namn. Anslutningen mellan poesi och konst vädjade till Rossetti, är han en poet och målare. Efter Millais, Hunt, och Rossetti bildade prerafaeliterna, fyra andra medlemmar anslöt i slutet av året: Rossetti bror William Michael, James Collinson, Frederic George Stephens och Thomas Woolner.

prerafaeliterna höll sitt första målning utställning 1849. Alla konstnärer undertecknade sina verk med deras namn, följt av PRB. De publicerade också en litterär tidskrift, grodden , mellan januari och april 1850, men det var inte särskilt populär. Prerafaeliterna splittrades kort efter 1850 en utställning med Millais ' Jesus i sina föräldrars hus framkallade en kontroversiell respons från tittare och kritiker, av vilka många invändningar mot den medeltida bild av den heliga familjen. Charles Dickens var en av målningen mest frispråkiga kritiker, medan John Ruskin var en av de få beröm prerafaelitiska konst.

En klyvning inom prerafaeliterna också lett till slutet av brödraskapet. Idealen om medievalism och realism började skiljas åt, med Dante Gabriel Rossetti och hans anhängare utanför Brödraskapets favorisera den tidigare, och Hunt och Millais strävan för det senare, men ändå med fokus på idealism och renhet i konsten. Rossetti anhängare i denna uppdelning ingår Edward Burne-Jones och William Morris, som senare fann Arts and Crafts i design. Även kortvariga, prerafaeliterna haft ett stort inflytande på konstens värld, agerar som en föregångare till den symbolistiska rörelsen och inspirerande senare konstnärliga rörelser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.