Vem var Johannes Vermeer?

Johannes eller Jan Vermeer var en 17th century nederländsk målare. Han är förmodligen mest känd för den heter målningen Flicka med pärlörhänge , och producerat ca 35 bekräftade målningar under hans livstid. Trots denna relativt liten produktion, är Vermeer anses vara en viktig siffra i historien nederländska måleriet. Moderna tittarna ofta slås av hur fotorealistiska och övertygande Vermeers målningar är, bilderna nästan tycks kräva uppmärksamhet hos tittaren med sina unika egenskaper.

Även Vermeer är en viktig siffra i konsthistorien, mycket lite är känt om honom. Under sin livstid var Vermeer fattig, och hans konst var inte mycket uppskattat. Många kritiker visade sitt arbete ofördelaktigt, eftersom hans stil var betydligt annorlunda än den som används av andra artister på den tiden. För nästan 200 år, förblev arbete Vermeer dunkelt och till stor del oönskade, tills en studie av hans arbete publicerades i slutet av 1800-talet och intresset för hans arbete exploderade. Vad vet man om Vermeer är att han levde och arbetade i staden Delft. Trots att han var protestant, hade han en katolsk fru och 11 barn. Som konstnär, hörde han till konstnärens gille, även om detaljerna i hans utbildning som målare är okänd. Det uppskattas att Vermeer var omkring 42 när han dog, med hjälp av tillgänglig dokumentation från perioden.

Flera variabler skiljer arbete Vermeer från hans samtid. En var en extraordinär användning av färg och skuggning. Vermeer layered ofta flera färger över varandra för att uppnå ett visst utseende, och hans scener var livfulla med klara färger, ljus, och mörka skuggor. De flesta av Vermeer: s arbete sker i form av människor frysas vid en viss tidpunkt. Trots stillhet hans arbete, hans målningar är mycket realistisk, levande och visuellt intressant. En del konsthistoriker har föreslagit att Vermeer använt en camera obscura eller hålkamera i sammansättningen av hans målningar. Detta verkar mycket troligt, eftersom hans bilder har trick av ljus och perspektiv som kan hänföras till användningen av en camera obscura. Om han gjorde faktiskt använda det här verktyget, inte på något sätt förringar hans konstnärskap, som Vermeer visade en suverän behärskning av komposition, färg och stil.

Flera museer har målningar av Vermeer på displayen, för människor som är intresserade av att se sitt arbete i person. Vermeer arbete kan också hittas i flera böcker konsthistoria och reproduktioner av hans verk finns i form av posters och affischer också. Även om detaljerna i hans liv kan vara oklar, kommer hans arbete utstå förmodligen i århundraden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.