Vem är några kända arkitekter?

Ett antal människor från hela världen är känd för sina bidrag till arkitektverksamhet. Den mest berömda arkitekten är förmodligen Frank Lloyd Wright, som arbetade i den 20: e århundradet, men många andra namn är välkända och aktade inom arkitektur. Dessa berömda arkitekter brukar noteras för särprägel och individualitet av deras arbete, och många av dem har ett så starkt format som deras byggnader är omedelbart igenkännbar. I några fall vände enda arkitekter helt bruket av arkitekturen på huvudet, sätta upp nya trender och stilar.

Även om många människor tror att människor som arbetat relativt nyligen när de talar om kända arkitekter, har människor blivit berömd för sina byggnadsprojekt i tusentals år. Imhotep i Egypten, till exempel, är en välkänd arkitekt i den antika världen. Christoper Wren, brittisk arkitekt, är en annan berömd arkitekt som arbetade vid en tidigare epok, och Giacoma de Vignola och Leonardo da Vinci var italienska arkitekter som arbetade under renässansen, utveckla själva sinnebilden stil som folk förknippar med denna period i historien.

Stanford White, William Morris, Alexander Parris, Giuseppi Japelli, Alfred Waterhouse, Otto Wagner, Gottfried Semper och Ignatius Bonomi är några kända arkitekter från 19th century. I det 20th århundradet, en del välkända namn omfatta Buckminster Fuller, Antonio Gaudi, Adolf Loos, Alvar Aalto, Michael Graves, IM Pei, Aldo Rossi, Carlo Scarpa, Charles Eames, och Fumihiko Maki. Dessa personer pionjär skolor design såsom modern arkitektur och Bauhaus, och de hade en stor inverkan på samhället och kulturen förutom arkitektoniska trender. En av de intressanta saker om arkitektur som ett område som är mest kända arkitekter är inte känd enbart för sina byggnader. De är också kända för sina möbler design, hantverk och landskapsplanering i många fall. Den Eames Stol, till exempel, har utvecklats av Charles Eames. Utveckla vackra och särpräglade möbler och konstverk är en naturlig förlängning av en karriär inom arkitektur, eftersom stor arkitektur är oftast vacker eller särskiljningsförmåga och dess crafters ofta har en mycket bra känsla för estetik.

Tyvärr finns det mycket få kända arkitekter som är kvinnor, och mycket få kvinnor arbetar i området. Kända kvinnliga arkitekter inte börja visas i några reella talen tills 20-talet, och de står inför en motvind att etablera sig och få deras arbete känt. Elizabeth Diller, Maya Lin, Mary Colter och Amanda Levete är några av de mer välkända kvinnliga namn i arkitektur.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.