Vem äger rättigheterna till en sång?

När det gäller äganderätten till en låt, den juridiska och etiska vattnet bli lite grumligt. Fastställande ägarskifte av kreativt arbete kan vara förenat med fara, men det finns vissa grundläggande upphovsrättsliga lagar som gör det lite klarare. Man kan anta låtskrivaren själv äger exklusiva rättigheter till en låt han eller hon skapade, men det är inte alltid fallet i den professionella musikbranschen.

A songwriter, likt alla andra litterära kompositören automatiskt ges rättigheter till en låt det ögonblick den skapas. Men detta anses vara mer av en intellektuell upphovsrätt förrän den låten har registrerats, skrivas i tryckt form eller på annat sätt etablerad i ett permanent medium (dvs. ett inspelat demo). Om en annan musiker lärde sig sången unika melodi och text, sedan medvetet hävdade låten som hans eller hennes egen, kan den ursprungliga låtskrivaren har svårt att bevisa fullständiga rättigheter till en låt som spelades aldrig eller offentliggöras. Scenarier som detta kan hända och händer i musikbranschen, särskilt när songwriting team bryta upp eller bandmedlemmar bli solister.

Även om det ursprungliga låtskrivaren äger den immateriella rättigheter till en låt, han eller hon får inte vara i stånd att kontrollera alla av de möjliga användningsområden för den låten. Låtskrivare och musiker enligt avtal med en studio kan behöva avstå från vissa rättigheter till en låt som en del av deras avtal. I så fall studion kan åta sig vissa rättigheter till en låt, särskilt när det gäller bearbetningar såsom provtagning, täcker med andra artister och album sammanställning. Songs skapats av konstnärer under kontrakt med en studio kan betraktas som "arbete produkt," i samma mening att en ingenjör som arbetar för NASA eller General Electric kunde inte har patent på en uppfinning som skapats på företaget tid.

Det finns också en åtskillnad mellan prestanda rättigheter till en låt och rättigheter inspelning på en låt. Många gånger utgivaren av en låt, som får eller inte får kompositören kontrollerar mekaniska rättigheter av den låten. Producenter och musiker är intresserade av att spela in låten och släppa den på ett album måste få mekaniska rättigheter att göra det. Detta är ett sätt en artist kan utöva viss kontroll över hur hans eller hennes musik, särskilt när det konstnärliga visioner låtskrivaren och berörda parter skulle kunna kollidera. På sätt och vis har den som den mekaniska rättigheter till en låt faktiskt kontrollerar framtiden för den låten. Ofta är detta den ursprungliga låtskrivaren arbetar som chef för hans eller hennes eget musikförlag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.