Vad gör en scenmästare göra?

En scenmästare är i huvudsak chef flygledare med en levande teater eller tv-produktion. När direktören har utfärdat hans eller hennes sista noterna till rösterna, antar scenmästare vanligtvis befälet över den fysiska scen. Alla de olika tekniska besättningar, såsom belysning, ljud, rekvisita och landskap, rapporterar direkt till scenmästare, som i sin tur är i ständig kontakt med regissören av interna telefon eller trådlöst headset. Huvudet scenmästare har ett antal uppdrag att utföra, varav vissa kan delegeras till andra stadiet chefer eller assistenter.

Under repetitionen processen är scenen chefens viktigaste roll att registrera alla blockering, belysning ledtrådar, prop användning, kostymbyten och entréer för alla artister. Detta kräver oftast skuggning direktören och med rikliga anteckningar. En regissör är också ansvarig för schemaläggning repetition gånger och se dessa tider respekteras. Under repetitionerna, ankommer det på scenen chef att se till understudies har tillräckligt med tid att lära sig sina roller i händelse av en nödsituation. Scenen chef också är bunden av teater tradition att leverera den dagliga kaffe innan repetitionerna börjar.

På dagen för liveuppträdande, en regissör kan behöva hantera både tekniska och mänskliga kriser. En aktör kan inte kan utföra på grund av sjukdom, eller en avgörande prop kan försvinna. Ett bra steg chef måste lära sig att tänka under press samtidigt som ett visst sken av ordning och aktualitet. Aktörer beror ofta på en regissör eller en assistent för att räkna ner tiden tills ridån går upp. Det är nämligen det skede chefens jobb att utfärda välbekanta kallar för "Places Everyone!" strax innan föreställningen börjar.

Under utförandet, kan en scenmästare också ansvara för cuing ljuset, ljudet eller förändringar landskap. Anteckningar för alla dessa ledtrådar finns ofta i en anteckningsbok, som inspirerade teatrala beskrivning av en fas chefens jobb-"Running the book". En regissör kan också ha att spåra en artist som glömmer en ingång eller har en garderob fel. Nödmeddelanden för gjutna eller besättning också kopplas till scenmästare för leverans.

Helst bör en scenmästare vara den mest synliga person backstage och de osynliga person på scenen. Bli en scenmästare kräver både konstnärlig och teknisk Scenteknik kompetens, eftersom det ofta kräver att hantera kreativ temperament och tekniska glitches på samma gång. Många steg chefer gå vidare till att bli regissörer eller producenter efter år av on-the-job training.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.