Vad är ryska dockorna?

Matryoshka , som ryska dockorna kallas i sitt hemland, är ett namn som har sina rötter i det latinska ordet för mor- mater . Den anspelning på moderskap anstår väl detta symbolvärde folk hantverk. Ryska dockorna är figurer snidade i trä som öppnar i mitten för att bära en rad liknande, små figuriner; varje större "mamma" docka finns en mindre "dotter" docka inuti. I form, ryska dockorna likna squat bowling pins-ett runt huvud i toppen som vidgar att bilda den svängda grunden av sin bål och ben. Det finns inga tredimensionella lemmar, alla detaljer i kroppen och ansiktet är målade på dockan. Det finns ett potentiellt oändligt antal dockor möjligt inom en rad, men i allmänhet ryska dockorna innehåller mellan fyra och tolv dockor.

Skapandet av den första ryska häckande dockan var en union av japanska och ryska traditioner. På 1890-talet blev inspirerad hantverkaren Sergei Maliutin med en uppsättning av japanska dockorna som beskrev den buddhistiska siffra Fukurama. Den japanska dockorna var som påminner om den ryska traditionen av snidad häckande påskägg, också känd som Faberge ägg. Maliutin, en illustratör av barnböcker, skissat den första ryska varianten på dockan, Vasilij Zvezdochkin ristade det och Maliutin målat den. Första Matryoshka innehöll åtta nästlade dockor.

Hantverkare oftast använder kalk virke för att bygga ryska dockorna. Veden måste torkas i luften i ungefär två år innan det är lämpligt att sätta på en svarv för carving. Tidigt, många ansåg bortser snarare än målningen vara konst dockor skapelsen. Skickliga hantverkare rista varje Matryoshka för hand utan hjälp av mätutrustning eller komplicerade maskiner. Varje halva av en docka skall vara dimensionerade just för att passa tillsammans med sin match och tanken på varje docka måste vara ganska smal för att rymma en volym som många andra dockor som passar i den.

Efter från Maliutin första Matryoshka , en bondflicka i traditionell rysk klänning med huvudduk och förkläde är den klassiska skildringen målade på ryska dockorna. Den bondflickorna håller ofta blommor i händerna som är tänkta att symbolisera den region där deras ursprung. Ofta, kapslade i den yttre modern docka är en hel familj av hanar och honor med en liten baby som den minsta dockan. Som ryska dockorna har vunnit popularitet både inom och utanför Ryssland, en mängd andra ämnen har målat på dem, inklusive politiker, författare och tecken från litteratur och kultur.

likhet med andra former av folkkonst, ryska dockorna är populära samlarobjekt. Massproducerade leksak versioner av dockor finns till låga priser, men ryska dockorna skapad av topp regionala hantverkare kan sälja för tusentals dollar genom prestigefyllda auktionsförrättare. Dockorna av alla slag, från kitschig turist poster ovärderliga museum stycken-har blivit omhuldade symboler för rysk identitet, förena sin historia, konstnärliga traditioner och nationella värderingar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.