Vad är klassisk arkitektur?

klassisk arkitektur är en term som används för att hänvisa till byggnader från den klassiska perioden i Europas historia, som spänner uppkomsten av Grekland till en stor kulturell makt och avslutas med kollapsen av det romerska riket. Många arkitekter påverkas av stilar och teman av klassisk arkitektur, och de återupplivades dessa teman i den arkitektoniska stil som kallas neoklassisk arkitektur. Många offentliga byggnader och viktiga institutioner använder nyklassicistisk arkitektur i sina konstruktioner till anspelar på storhet i den klassiska eran.

Historiker splittrar klassisk arkitektur i tre perioder, med en stor överlappning mellan dessa perioder. Den första är grekisk arkitektur, spänner över perioden från omkring 700BCE till 400CE. Efter denna period kom hellenistiska arkitektur, arkitektur kännetecknar den hellenistiska perioden, som varade från tidpunkten för dödsfallet av Alexander den store till ett sammanbrott av det romerska riket. Slutligen, romersk arkitektur från ungefär samma tid drog tungt på stilar av dessa två epoker, men nyheter infördes, vilket gör arkitektur unikt Roman.

Några välkända exempel på klassisk arkitektur omfattar Parthenon i Aten och Colosseum i Rom. En av de mer framträdande teman i klassisk arkitektur är den enkla, men vackra stil med rena linjer och subtila accenter i form av metall dekorationer eller carvings. Klassisk arkitektur var också ofta byggts i stor skala, med införande av kolumner och stora valv att visa kompetens byggare.

Arkeologiska utgrävningar ofta hitta exempel på klassisk arkitektur som är omsorgsfullt bevaras för framtida generationer. I vissa fall har arkitektur väl bevarad nog för folk att se mosaiker, väggmålningar och andra dekorativa element som används i klassisk arkitektur, vilket gör att medborgarna i de klassiska ålder verkar mer lättillgänglig och mänsklig. Klassiska arkitekturen ger också viktiga ledtrådar till det dagliga livet för de människor som använt dessa byggnader, från formell tempel till utomhus teater.

Eftersom klassisk arkitektur är ofta formell och imponerande har många offentliga byggnader antas det att lägga till deras allmänna luft officiousness. Neoklassiska design influenser kan också ses i stora landet hem, colonnaded gångvägar vid universitet, och i andra strukturer i stor skala. Några mycket bra exempel på klassisk arkitektur kan ses på plats i många delar av Medelhavet och i delar av Europa som koloniserade av romarna, som Storbritannien. Många tycker om just dessa arkitektoniska platser eftersom klassisk vetenskap, konst, litteratur, filosofi och kultur hade ett stort inflytande på västvärlden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.