Vad är glasmålningar?

Missfärgade glas fönster är fönster tillverkade av färgat glas, som har ordnats för att skapa ett abstrakt motiv eller illustrerad bild. De förekommer allmänt i stora delar av norra halvklotet, särskilt i religiösa arkitektur. Många tycker det estetiska glasmålningar, som översvämmar en kupéutrymmet med mångfärgade ljus och tjäna en dekorativ funktion, och formella byggnader innehåller ibland glasmålningar accenter. Avsikten bakom glasmålningar inte är koncentrerad om upptagande av ljus, men också att stärka en plats, berätta en historia, eller vördnad betraktaren.

Processen att skapa glasmålningar är ganska mödosamt, och innebär löda ihop enskilda paneler av målat glas, ibland i hundratals för mycket stora eller komplexa fönster. Bitarna av målat glas styckas i olika former och arrangerat, vanligtvis på ett stort arbetsbord, och hantverkaren måste ha en bra idé om hur fönstret ser och känner när den är klar. Bitarna långsamt knutna till varandra och sedan inneslutna i en större ram som kommer att hålla fönstret styvt på plats när den har installerats.

Designing for glasmålningar tar utbildning. Glasmålningar ofta ses på stort avstånd, så att mönstret ska kunna urskiljas även när fönstret är mycket långt borta. Mest glasmålningar använda mycket enkel, grundläggande mönster med stora block av färg så att mönstret kommer att läsa bra, men det finns mycket mer flexibilitet med abstrakta verk, där detaljer som ansikten och blommor som inte behöver transporteras. Extremt komplexa mönster kan bara läsa bra på nära håll, och mer lämpade för farsturna och andra intima områden. När väl utformade och monterade, kan glasmålningar pågå i århundraden, och det finns åtskilliga exempel i Västeuropa medeltida glasmålningar i katedraler och mindre kyrkor. I de flesta fall är dessa fantastiska genomskinliga bilder skildrar helgon, berättelser från Bibeln, eller välbärgade beskyddare av katedralen. När solen träffar dessa glasmålningar, vänder de sig till levande stenar av ljus, och omvandla det inre av en byggnad.

På en mindre skala, glasmålningar används ofta som dekorativa accenter i bostäder och företag. Privata områden som behöver lite dagsljus kan använda glasmålningar, medan glasmålningar paneler används också för att göra pryd tecken, såsom etiketter för toaletter och matställen. I vissa fall kan ett i huvudsak klar fönster har glasmålningar accenter såsom geometriska figurer eller blommor att lägga till några visuella intresse samtidigt som man möjliggör mycket dagsljus in i utrymmet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.