Vad är en elektrisk mandolin?

En elektrisk mandolin är ett musikinstrument som är formade efter traditionell akustisk mandolin. Men även om det spelas och inställd som en akustisk mandolin, är det instrument förstärks på ett sätt som mer liknar den elgitarr. Elektrisk mandolin består av en speciellt utformad pickup som omvandlar vibrationerna av strängar i elektriska ljudsignaler. Elektriska mandoliner spelas genom att plocka eller knäppa på strängarna med fingrarna. Dessa instrument är oftast hörs i western swing, jazz, blues och countrymusik. Det finns många olika typer av elektriska mandoliner. Dessa instrument erbjuds i fyra-string, fem-string, och åtta-versioner sträng. Den populäraste typen av elektrisk mandolin är förmodligen de åtta-strängen version. Solid Body Electric mandoliner är också vanliga, som är semi-akustiska och akustiska mandoliner.

amerikanska företag som tillverkade musikinstrument började erbjuda elektriska mandoliner till allmänheten i de tidigare åren av nittonhundratalet. I en av de mer framgångsrika tidigt annons kampanjer, Electro String Instrument Corporation, numera Rickenbacker gitarrer, erbjöds en elektrisk mandolin i deras 1931 katalog. ViViTone producerade också ett antal elektriska mandoliner 1933. National Reso-Phonic företaget hade en prototyp av en elektrisk mandolin tillbaka 1934, men egentligen inte börja producera instrument fram till 1939. 1936 erbjöd både Vega och Gibson företag konsumenterna deras val av elektriska mandoliner, med det sistnämnda företagets erbjudande är långt mer framgångsrik.

uppfanns Den första dokumenterade solid elektrisk mandolin 1942 av Osmar Macedo, en musiker som levde i Brasilien. Macedo's pau electrico var inspirerad av Cavaquinho , ett musikinstrument som liknar både ukulele och mandolin. Den pau elétrico hade fyra fristående och användes vanligen i den populära brasilianska musiken frevo .

Tillbaka i Amerika, den första kända solid elektrisk mandolin var fem-strängen mandolin skapar Paul Bigsby 1952 för Tiny Moore, en populär western swing musiker. Hans elektrisk mandolin hade fem fristående istället för de mer populära fyra dubbla kurser.

Under 1950-talet, det Rickenbacker och Gibson bolag båda infördes solid åtta-string mandoliner. Fender företaget valde att följa den enda kurs trenden med sina fyra-string version.

Fender populära fyra-string Fender Electric Mandolin producerades från 1956 till 1976. De erbjuder idag ett åtta-string semi-akustisk elektrisk mandolin med en kropp som liknar det ursprungliga instrumentet. Den Gibson Företaget producerade populära solidbody EM-200 från 1954 till 1971. De erbjuder nu en fast kropp mandolin kallas Mandobird, som bygger på en mindre version av deras tidiga Firebird. Den Mandobird finns på både fyra och åtta-string versioner.

kan Electric mandoliner göras med olika material. Två av de mest populära materialen mahogny, som har ett varmt ljud och lönn, som har ett klart ljud.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.