Vad är en drömsekvens?

Under en central scen i tv-serien Twin Peaks , är en FBI-agent ledde till ett underligt upplyst rum, där en dvärg som talar en bisarr form av omvänd engelska avslöjar namnet på en kvinnas mördare. Omedelbart, agenten bultar upprätt på ett hotell säng, uppenbarligen skakad av visionen. Denna blandning av fantasi och verklighet är känd som en drömsekvens , och används ofta i film och TV-produktioner för att föreslå en karaktärs inre tankar, eller en omedveten utforska verkligheten scenarier. Publiken kan vara fullt medvetna om scenens drömlika kvaliteter, annars luras att tro att händelserna var verkliga.

Många gånger en dröm sekvens filmas annorlunda än resten av filmen eller tv-show. Special linser eller tekniker belysning kan ge scenen en mjukare fokus eller en eterisk, andlig känsla. Hela scenen kan vara skott från drömmaren synvinkel, eventuellt med en snedvridande fish eye lins. Familiar tecken kan agera på helt obekant sätt, lägga till Dreamer's desorientering. I huvudsak försöker en välskrivna drömsekvens att återskapa samma känsla av osammanhängande verklighet som verkliga drömmar göra. En huvudfigur i en romantisk komedi, till exempel kan drömma att föreslå att kvinnan i hans drömmar, bara bli förnedrad när en annan människa kommer till dörren. Chocken är ofta tillräckligt för att burken karaktär vaken, avslöjar det var en dröm sekvens. Den verkliga förslag scen får spegel drömmen, men den andra mannen visar sig vara hennes bror. Alternativa drömsekvens hjälper till att sätta publiken upp för ett mycket positivt resultat. Utan den skulle publiken har ingen känsla av tecknets underliggande tvivel och oro. En film dröm sekvenser kan också förebåda verkliga händelser, vilket kan ses i filmen Apollo 13 . Astronaut Jim Lovell har en lång drömsekvens där rymdskeppet lider ett katastrofalt misslyckande, som leder till dödsfall av alla tre besättningsmän. Senare i filmen, inte uppleva det genuina Apollo 13 mission en större katastrof, även om resultatet är mycket mindre dyster. Den drömsekvens införs en känsla av överhängande fara för publiken, liksom avslöjande Lovell innersta farhågor om säkerheten för uppdraget. är ibland en drömsekvens redigeras på ett sådant sätt att publiken är chockad över att se det slut så abrupt. Andra gånger handlar det så medvetet over-the-top att publiken aldrig glömma de tittar på en drömsekvens. En hel säsong av TV-serien Dallas blev faktiskt en förlängd drömsekvens efter skådespelaren Patrick Duffy gjorde rollen som Bobby Ewing. För att förklara sin frånvaro från showen, skrev författarna en ny scen som avslöjade hans hustru Pam hade bara drömt om händelser av denna säsong.

En effektiv drömsekvens kan lägga Sinister, comic relief eller dramatisk spänning till en film eller tv-serier, så länge publiken har lämnat tillräckliga upplysningar för att skilja fantasy från verkligheten. Tv-serier som Medium , där en karaktär får ledtrådar genom psykisk drömmar, oftast hantera denna typ av dramatiska enheten mycket väl.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.