Vad är Tolvskillingsoperan?

Tolvskillingsoperan, Die Dreigroschenoper på tyska, är lek med musik. Den består av en prolog och tre akter, och krediteras till kompositören Kurt Weill, dramatikern Bertolt Brecht och översättare Elisabeth Hauptmann, vars version av John Gay's Tiggarens opera var grunden för det nya arbetet. John Gay's sortiment av källor-musikaliska verk av kompositörer som Henry Purcell, Händel George och John Eccles-som han gav nya ord, Brecht till dikter av fransk poet Fran? OIS Villon och brittiske poeten Rudyard Kipling. Utom en inställning från Gay version, rescored Weill helt arbetet.

Premiären av Tolvskillingsoperan ägde rum i Berlin på Theater am Sciffbauerdamm den 31 augusti 1928, som första utförandet av Ernst Josef Aufricht nya teatersällskap. Principen roller spelades av skådespelare dras talat teater, kabaré och operett, och Weills poäng för 23 instrument spelades av sju personer jazz band som hette Lewis Ruth Band. Roll Jenny skapades av Weills hustru Lotte Lenya.

Historien om Tolvskillingsoperan börjar som Beggar's Opera gör, med en ram. I prologen påpekar Ballad Singer delar balladen av Mack the Knife med publiken, och Jenny, en hora, honom. Act Jag öppnar med Jonathan Jeremiah Peachum, HERREKIPERING av ett band av tiggare, förhandla med en ny tiggare för inträde i hans gäng. Hans tankar är någon annanstans, men-på sin dotter Polly vem han är rädd växer alltför nära en Highwayman namn MacHeath, men mer känd som Mack the Knife.

Peachum farhågor är befogade, för Polly och MacHeath firar sitt bröllop i en stabil närheten. Den bröllopsgäster inkluderar off-duty landsfiskalen i London, "Tiger" Brown, en gammal vän till MacHeath's. Hemma, berättar Polly hennes föräldrar i sitt äktenskap, och Peachum, rädd att hans dotter kommer att förråda sin professionella hemligheter, planerar att ha MacHeath greps och hängde. The First Finale stänger handlingen. i akt II av Tolvskillingsoperan , går Polly till MacHeath gömställe för att varna honom för faderns plan. Han berättar för henne hur man driver sin verksamhet medan han är borta. MacHeath, förutsägbart nog, går att hitta Jenny Driver, och hon förråder honom till fru Peachum och en konstapel. MacHeath tagit till fängelse, avfärdar en tårfylld Brown, och ligger till Browns dotter Lucy, med vilken han tidigare hade brutits upp, berättar hon att han inte är gift med Polly. Hans lögn avslöjas då Polly in, och de två kvinnorna hävdar. Samtidigt betalar MacHeath utanför vakten för att få hans handfängsel bort. Mrs Peachum kommer och tvingar Polly lämna, och MacHeath övertygar Lucy att hjälpa honom fly. Påmind av Peachum att allmänheten kommer att klandra honom, inser Brown han måste ha MacHeath rearrested. Den andra finalen avslutar agera, påpekade att behovet av att äta Ersätter moral.

lag III från Tolvskillingsoperan öppnas i Peachum affär som tiggare förbereder sig för att skapa en scen vid kröningen. Jenny, igen, avslöjar MacHeath s vistelseort, och när Brown kommer in för att gripa Peachum och tiggare att hålla Coronation ostört, de ger honom Jennys spets och avleda hans uppmärksamhet MacHeath.

Att försöka räkna ut var MacHeath är, påverkar Polly en artig visit till Lucy. Fru Peachum tar bort henne att sätta på sorg, eftersom MacHeath har dömts för att hänga. MacHeath har inga pengar kvar för mutor. MacHeath bud världen farväl, men eftersom han är på väg att hängas, avbryter Peachum och förklarar att en opera bör ha ett lyckligt slut. Brown kommer in som kunglig budbärare, reprieving MacHeath, och höja honom till en adelstitel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.