Vad är Modern arkitektur?

Modern arkitektur är den term som används för att beskriva den förenklade, unornamented byggnadsstilar i slutet av 19: e och den 20-talen. Dessa byggnadsstilar är också kända av andra märken som International Style, Neue Sachlichkeit eller Nya sakligheten, och funktionalism. Modern arkitektur som utvecklats som en reaktion på utformningen överdrifter av den viktorianska och Edwardian period.

Förespråkarna för modern stil ville mönster som var mer i linje med de sociala och politiska utvecklingen av en ny tid. Det blev också möjligt att genomföra dessa nya designidéer som en följd av nya tekniska utvecklingen och teknik. Material som glas, stål, järn och betong började användas frekvent i byggandet. De arkitekter som ritade i modern stil inspirerades främst av maskin estetik. De bestäms i form av en byggnad i enlighet med dess funktionella krav och de material som skall användas. Förenklade blanketter var att föredra, och alla onödiga detaljer var bannlysta.

Några framstående moderna arkitekter var Louis Sullivan och Frank Lloyd Wright i USA, Otto Wagner i Wien, Victor Horta i Bryssel, Le Corbusier i Frankrike och Antoni Gaudi i Barcelona. Den tyska arkitekter Ludwig Mies van der Rohe och Walter Gropius sprang berömda Bauhaus-skolan som fick ett avgörande inflytande på den moderna rörelsen. Vid utbrottet av andra världskriget, många av de ledande Baushaus siffror som flydde till USA från Europa och tog sina designidéer med dem.

modernismen blev mycket populära i USA. Under en lång tid, nästan 50 år, var modernism den slutgiltiga stil används för att bygga kommersiella, institutionella och offentliga byggnader. Stilen inte fångst som väl med enkla bostäder bostäder.

Kända byggnader i modern stil är William Le Baron Jenney's Home Insurance Building i Chicago och Seagram Building av Ludwig Mies van der Rohe i New York. Modern arkitekter var också med stadsplanering. Le Corbusier ritade staden Chandigarh i Indien och var inblandad i utformningen av Brasilia i Brasilien.

Principen Problemet med modern arkitektur var kompromisslös fokus på funktionalitet och rätlinjig former. Det fanns ingen lust att ge konstruktioner mer humanisera berör och ingen eftergift till lokala stilar. Detta gjorde modern stil byggnader är ganska stark och steril.

Kritiker av modern arkitektur hävdade att estetik och tillgänglighet var lika viktigt som funktionalitet. Dessutom var det krav på rätlinjiga former kväver kreativitet. Missnöjda med den moderna stilen, började många arkitekter att övergå till mer organiska mönster av post-modernism.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.