Vad är Mapplethorpe Exhibit?

Mapplethorpe uppvisar, eller Mapplethorpe fotografier, bidrog till en av de mest kontroversiella konstutställningar i modern historia. Fotografen Robert Mapplethorpe serie, med titeln "X Portfolio," ingår uppriktiga skildringar av sexuella handlingar anses av vissa vara stötande och pornografiskt. Införandet av Mapplethorpe fotografier i en resande utställning finansieras av amerikanska National Endowment for the Arts (NEA) har väckt en enorm debatt i USA över parametrarna i konst, och huruvida offentliga medel bör användas för kontroversiellt material.

Född 1946 och uppvuxen i Long Island, New York, fick Robert Mapplethorpe en Bachelor of Fine Arts-examen från Pratt Institute i New York. Hans uppmärksamhet flyttas över till fotografering efter sin examen från college. Mapplethorpe steg till popularitet i slutet av 1970 och början av 1980-talet, främst för hans arbete fotografera porträtt av kändisar. Även hans typiska ämnen ingår blommor, formella porträtt och klassiska Nakenfotografi hade Mapplethorpe också ett intresse av att fotografera homoerotisk handlingar och skildringar av bondage och sado-masochism.

År 1990, strax efter fotografen dog av AIDS, finansierade NEA en turnerande konstutställning med titeln "A Perfect Moment". Displayen, berömt kallas Mapplethorpe Utställning, inkluderade en retrospektiv av konstnärens arbete. Kontroversiella natur några av Mapplethorpe fotografi inspirerade raseri i den amerikanska kongressen, där en grupp kongressledamöter började lobba för kraftiga nedskärningar till NEA budget. Fruktade politiska påtryckningarna, avbryts NEA utställningen, som hölls i stället av Washington-projektet för konst. Den Mapplethorpe uppvisar startade en socio-politisk debatt i hela Amerika på vilken typ av konst och om statsfinansierad arbete bör omfattas av normer. Kongressen bort $ 45,000 US dollar (USD) från NEA budget, ungefär samma belopp som finansierat Mapplethorpe och uppvisar en liknande protesterade utställning av konstnären Andres Serrano. Kongressen godkände också ett krav i NEA bevilja process som skulle eliminera pengar beslutsamma projekt som stötande karaktär. Många konstnärer funnit denna vaga ändring jämföras med censur, och några började neka NEA bidrag på grund av att organisationen tillät censur av konst.

Idag är Mapplethorpe uppvisar en allvarlig källa till debatt under hela Washington DC och konstvärlden. Medan förespråkarna hävdar att andra ändringen garanterar rätten till yttrandefrihet, belackare tyder på att även konstnärer har denna rätt, men det garanterar inte statliga medel. Den Mapplethorpe utställningen blev också en mittpunkten i den gamla frågan om vad exakt innebär art. Denna fråga, medan uttömmande utforskas i vetenskapliga texter och dokument sikt kan aldrig besvaras, och kommer sannolikt att ytan om och om igen så länge som konstnärer har frihet att ställa ut sina verk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.