I Keramik, Vad fasthållning?

fasthållning är en process som används för att förbereda lera för att arbeta. Utan att vara inklämd kommer lera har en ojämn konsistens som gör det svårt att arbeta med, och det kan komma att utveckla problem eftersom det fungerade och sköt. I extrema fall, lera som inte har inklämd kommer att explodera i ugnen, förstör många av de bitar som eldas med leran. I fråga om delade ugnar, kan det locka ire från personer med arbete som var förstörd på grund av explosionen. I fasthållning processen, lera upprepade gånger knådade på en porös yta för att dra några vatten ut medan fördela fukten jämnt, eliminerar hårda fläckar i leran. I processen är luftbubblor tvingas ut i leran, så att dessa bubblor inte kommer att värma och orsakar leran att explodera i ugnen. Korrekt inklämd lera är mycket jämn, med en jämn konsistens som är lätt och behaglig att arbeta med. Man kan också ställa lera för specifika uppgifter medan de kil, som exempelvis i fallet med en konisk kil av lera som är perfekt lämpad att arbeta på hjulet.

fasthållning kan också användas för att blanda flera typer av lera, se till att leran är grundligt och jämnt arbetade så att det inte finns några fläckar och fickor av en viss typ av lera. Potters som arbetar med återvunna och återinsamlade lera ofta är extra noga över deras fasthållning för att bekräfta att leran är ordentligt förberedd.

Inrätta en bra plats för fasthållning är kritisk. En räknare eller block behövs för att arbeta i lera på, och det bör placeras på en bekväm höjd för att knåda leran. Tabeller fungerar ofta mycket bra för detta, men ovanligt lång eller kort människor kan behöva hitta en justerbar yta så att de kan kila inte krävde deras armar, axlar och rygg. I ett krukmakeri studio, kan en fasthållning bord har en platta av basalt, betong eller liknande porösa material så som lera, kan bearbetas direkt på ytan, men en duk blad kan också användas för fasthållning.

Var kilar lite annorlunda, men målet är att knåda och arbeta leran till en jämn massa. Vissa människor slam leran under fasthållning processen, medan andra föredrar att skapa en kärning rörelse med sina händer som håller leran i ständig rotation trycka luftbubblorna ut. Människor som bakar bröd kil ofta lera precis som de knåda. Vissa personer använder en teknik som kallas tråd fasthållning, där leran är skära, staplas och smällde mot bordet flera gånger, med denna process upprepas flera gånger för att grundligt blanda leran.

personer som just har börjat kil lera kan vara bra att börja med två färgade olika bitar av lera och kil dem tillsammans. Detta kommer att möjliggöra för frekventa kontroller av fasthållning processen, som blandningen av färgerna kommer att vara en visuell indikator på deras framsteg. När folk väl förtrogna med struktur och känsla inklämd lera, kan de arbeta med en enda färg av lera.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.