Är de bästa konstnärerna alla galna?

Vissa artister, om konstnärer, författare eller musiker, lider av att stämplas som galen konstnärer. Det finns övertygande bevis för att några av de bästa konstnärerna förtjänar titeln, utom ordet "galen" är i allmänhet mer artigt ersättas med "psykiskt sjuk. Det finns många exempel på "galna konstnärer" Men, som pekar på en stor del av konstnärer som lider av någon form av psykisk sjukdom.

Psykisk sjukdom i "galna konstnärer" kan skapa ett antal faktorer som bidrar deras konstnärliga tendenser. Den första av dessa är den polariserande effekt på konstnären. Konstnären som ser sig själv som "utanför" allmänheten på grund av en psykisk sjukdom kan ha en ta på mänskligheten helt annorlunda från "insidan" man eller kvinna. I själva verket befinner sig utanför gör att man kan observera samhället som man kunde observera ett samhälle av fåglar till exempel. Core sanningar i samhället som kan utsättas för och därmed tilltala de, eller irritera allmänheten.

Dessutom "galna konstnärer" har tillgång till, antagligen att de inte vill, att det alltför stora känslomässiga innehållet i deras liv. Detta är väldigt sant i dessa med bipolär sjukdom eller depression. Vissa kan inte filtrera bort de djupa och olycksbådande känslor, orsaka stor psykisk störning. Exponering för konsekvent känslomässiga innehåll kan även beröra andra lyssnar på, observera eller läsa konst.

Några författare som skulle kunna kallas "galen konstnärer" inkluderar Charles Dickens, Virginia Woolf, Leo Tolstoj, John Keats, Sylvia Plath och Tennessee Williams. Många av dessa "galna konstnärer" kämpade fantastiskt slag med depression. Vissa vill Plath begick självmord. Andra som är potentiella kandidater som "galna konstnärer" omfattar alkoholister och narkomaner, eftersom det nu visat att många som har narkotikaberoende är medicinering för att maskera en psykisk störning. Bland dessa finns författare som Samuel Taylor Coleridge, Wilkie Collins och Edgar Allan Poe. har flera bildkonstnärer har anat att ha depression. Detta är säkerligen fallet med Vincent Van Gogh, affischen barn av "galna konstnärer. " Dock kan Michelangelo också har lidit av djup depression. Paul Gauguin kan verkligen sägas ha varit en av de "galna konstnärer" drabbad av en medelålderskris, kämpande alkoholism och flytta till Tahiti för att måla under de senaste åren av sitt liv. Stora filmskapare har också granskats galen konstnärer, kämpar olika former av psykiska sjukdomar. De inkluderar Francis Ford Coppola och Rod Steiger. Ytterligare, skådespelare nyligen har "kommit ut" att utropa sin status som "galen konstnärer. " Patty Duke har varit särskilt effektiv i sitt försvar för personer med depression och bipolär sjukdom. Skådespelerskor som Vivien Leigh och Marilyn Monroe kämpade psykiska sjukdomar.

Music inte skulle vara detsamma utan att bidra galen konstnärer. Dessa namn är: Mozart, Schubert, Rossini, Tjajkovskij, och Beethoven. Moderna musiker som James Taylor har varit relativt allmänheten om kämpande psykisk sjukdom och drogmissbruk. Det kanske mest lysande arbete i ämnet är boken Dynamics of Creation av Anthony Storr. Han tillbakavisar tanken att konsten fjädrar från vansinne utan är istället en kraft av tröst till artisten. En annan intressant att ta på temat "galen konstnärer" är boken nyckeln till Genius: Manic depression och kreativt liv skrivet av D. Jablow Hershman och Julian Lieb. Detta arbete analyserar hur manodepressiv konstnär kan få mer erkännande eftersom hans /hennes maniska stater, produktion nivå ökar dramatiskt.

En del oro är dock att vansinne en förutsättning för stor konst. Detta är uppenbarligen inte fallet, och det finns många fantastiska konstnärer som var helt frisk. Längre bort, översätta vansinne inte till stor konst. Dock har intressanta analyser gjorts av konst som produceras av människor som är institutionaliserade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.