Vad bör jag tänka på när du köper Art?

Köpa konst kan tyckas vara en överväldigande uppgift för de flesta av oss. Det finns tiotusentals konstnärer främja deras arbete, skiftande trender, och det kan vara svårt att veta om en bit du köper idag betalar för din pension i morgon, eller vara mindre värd än duken den var målad på. Det finns dock ett par saker tänka på när du köper konst att göra det mindre sannolikt att du kommer att känna sig besviken med ditt köp.

Först och främst överväga om du köper konst främst som en investering. Om du funderar på att köpa konst mest för ditt eget nöjes skull, eller för att liva upp ditt vardagsrum, så du behöver inte oroa dig nästan lika mycket som de försöker göra ett bra investeringsbeslut.

Sök efter konst du gillar. Uppmärksamma konsttidskrifter, Gå till Galleri öppningar, och ta del av möjliga saker andra människor har hängande på väggarna som lockar dig. Få en känsla för hur konst interagerar med det utrymme där det hängde-Vissa bitar kan imponera på dig i ett museum, men kommer bara att känna att överbelasta om de är som hänger över soffan hemma. Om du köper konst för en specifik plats i huset, vara uppmärksamma på att ljuset i det utrymmet, och försöka tänka på hur det kommer att påverka delar som du tittar på. Se också till att inte rusa iväg och köpa konst som du gillar på grund av något chockerande eller skärande om det-Kom ihåg att du kan leva med detta stycke, så försök att välja något som passar en mängd ditt humör, och hjälpa förvandla ditt utrymme till vad du vill att det ska vara. Om du funderar på att köpa konst som en investering, eller att bli en samlare, måste du pröva dina inköp mycket mer noggrant. Först och främst inse att köpa konst är inte en säker investering-även de smartaste val ibland avveckla devalvering, och ofta den största framgångar är bitar som inte passar någon modell. När du är titta på att köpa konst för vinst, först titta på konstnären. Är de kända? Var har deras övriga delar gått iväg till? Hur mycket har deras arbete ökat i värde under tidigare år? Nya artister naturligtvis kommer inte att ha en meritlista, vilket kan göra dem till en mycket mer riskabla projekt. Väl etablerade konstnärer kan sälja sina stycken för priser långt utanför din budget-om du befinner dig köpa konst som kostar mer än huset är värt, är du antagligen overreaching.

Även nybörjare artister som inte har någon verklig rekord uppmärksammade köpare, eller hög värdering, kommer att få information om sig själva. Att hitta en konstnär som ännu inte är etablerat, men som nu börjar få ett "surr" byggd kring sig själva genom artiklar, intervjuer och små visar, kan vara ett bra sätt att komma in på bottenvåningen köpa konst som sannolikt kommer att öka kraftigt i värde.

Många konstnärer kommer att vara väl etablerad men ännu inte otroligt känd. Detta är inte alltid ett tecken på att deras konst är sub-par-i själva verket betyder det ofta att de bara inte har upptäckt ännu. Att hitta en äldre konstnär som skapat konst i årtionden sannolikt betyder att när du ska köpa konst från dem, köper du en del av ett arv som kan fortsätta under en längre tid. En sak till hålla ett öga på när de köper konst är om en pjäs är ett original eller en reproduktion. Många avbildningar ser ut som original målningar, och eftersom den teknik som används för att skapa sådana kopior blir bättre och bättre, kommer denna utveckling sannolikt att fortsätta. Om en pjäs säljs som en del i en begränsad upplaga, se till att fråga om det är ett original eller inte. En reproduktion-oavsett hur bra det kan vara-alltid kommer att vara värd mycket, mycket mindre än ett självständigt.

Slutligen ser på konstverket självt när det överväger att köpa konst från en artister du har bestämt dig för. Finns det saker som gör pjäsen stå ut? Intressanta tekniker eller ämnen som skulle kunna göra pjäsen särskilt viktig som en del av konstnärens större arbete? En sofistikerad förståelse av konsthistoria och konst kan bidra oerhört i denna aspekt av bestämma vad du vill köpa.

Vill ha i åtanke dock att en sådan förståelse är inte avgörande-bara använder sunt förnuft och försöka lära så mycket som man möjligen kan om både artist och bit innan de köper. Och som alltid, plocka bitar att ringa till dig speciellt. Underskatta aldrig kraften i din instinkt-det är instinkt som skiljer de stora samlare från endast medelmåttig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.