Vad betyder det Have Perfect Pitch?

perfekt gehör, även kallad absolut gehör , är förmågan att identifiera en ton musikaliska kvaliteter utan extern hjälp, som en stämgaffel eller piano. Människor med absolut gehör kan höra en dörrklocka ring och känna igen tonen som en A ovan mitten C, till exempel. En musiker med absolut gehör kan stämma en gitarr är strängarna ljud ensam, även upptäcka mycket subtila kli och lägenheter. Mycket få människor har absolut gehör, och många av dem som inte är musikaliskt lutar. Intressant nog är perfekt gehör betydligt vanligare bland personer med autism eller diagnostiserad savants.

Få experter är eniga om ursprunget till perfekt gehör. Vissa säger att förmågan att identifiera toner och frekvenser är till stor del inneboende, likt atletisk eller konstnärliga förmåga. Vissa barn kan urskilja olika tonlägen utan särskild musikalisk utbildning. De som inte har fått musikutbildning ofta anser absolut gehör en grundläggande färdighet, besläktad med muskel minne för en idrottsman. När en igenkännlig ton hörs eller sjungas, någon med absolut gehör inte behöver lägga tid betraktar hans eller hennes svar-anteckningen är vad det är.

Andra experter menar att absolut gehör, eller åtminstone en fungerande form för det, kan utvecklas över tiden. Instrumentalister och sångare som tillbringar timmar varje dag i replokalen så småningom känsla när deras instrument är ostämd eller deras röster inte träffar rätt platser. Någon med medfödd perfekt gehör kan bli mindre intresserad av musik, eftersom repetitionen processen är full med off-knappen ljud och andra distraktioner. Förmågan att höra en idealisk tonhöjd kan vara både en välsignelse och en förbannelse för musikalisk studenter.

En del personer med absolut gehör kan också identifiera intervall mellan två toner eller alla anteckningar spelat tillsammans i ett ackord. Vocalists med absolut gehör är särskilt gynnad av kompositörer som vill höra rena intervall. Musiker med absolut gehör kan också uppmanas att stöd i optimeringsprocessen, eftersom de ofta kan upptäcka en enda out-of-tune instrument eller sångare. Inte alla framgångsrika musiker och kompositörer har absolut gehör. Det är en användbar färdighet för artister och ledare, som måste använda deras känsla av beck att göra finjusteringar i tonen, men det är inte absolut nödvändig för de flesta kreativa aspekter av den musikaliska arenan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.