Vad är en fisk Out of Water Theme?

fiction, en fisk ur vattnet tema är en berättelse paradigm som placerar huvudpersonen i en värld helt främmande för den värld han eller hon är van vid. Vanligen ett redskap för komedi, kan den också användas i andra genrer inklusive drama, romantik, action och science fiction. I Eddie Murphy och Dan Aykroyd's 1983 film, Trading Places , Eddie Murphy spelar Billy Ray Valentine, en gata Hustler tigger för reservdelar förändring. Dan Aykroyd är Louis Winthorpe III, en framgångsrik råvaror mäklare som arbetar för två excentriska miljonärer, bröderna Mortimer och Randolph Duke. En bror innebär en satsning med de andra som genom att byta Billy Ray med Winthorpe den tidigare kommer att bli en framgångsrik affärsman, och den senare, minus hans rikedom och status, kommer att ta till brott. Billy Ray är plockade från gatan och gett Winthorpe ställning och överdådiga herrgård, medan Winthorpe vindar upp på gatorna, som anklagas för brott han inte begått. Vad inträder är en av de mest framgångsrika fisk ur vattnet komedier genom tiderna. i 1991 komedi, Switch , spelar Perry King Steve Brooks , liggande, chauvinistiska womanizer, mördad av tre av de kvinnor han förfördelade. I livet han får en andra chans att själv lösa sig genom att vinna äkta kärlek bara en hona, med en fångst, han måste återvända som en kvinna förlorar sin manliga charm. Ellen Barkin spelar reinkarneras Steve Brooks som "hans syster Amanda Brooks. Steve, nu som Amanda, befinner sig på andra sidan av samma chauvinistiska beteende han en gång doled ut, samtidigt som kämpar för att rädda sin själ. I detta fall komiska fisken ur vattnet tema uttrycks genom en förändring av kön snarare än miljön. I en annan variant på temat, spelar Jim Carey framgångsrik försvarsadvokat, Fletcher Reed, i 1997 års film, Liar Liar . Efter upplösningen alltför många löften till sin unge son, en födelsedag önskar att pappa inte kommer att ligga i 24 timmar "blir sann. Det går inte att stoppa sig själv, finner Fletcher till sin förfäran att han inte kan ljuga . . . inte receptionisten om sin nya frisyr, eller till domaren om sin klient. Den tidigare charmiga Fletcher att smickrad, lurade och ljög hans väg till toppen av hans spel finner sig behöva hantera livet på ett helt oväntat sätt när han försökte rädda hans förstånd, klient, karriär och familj.

Rock , starring Nicolas Cage som biokemiska vapen specialist, Dr Stanley Goodspeed, och Sean Connery som ex-con, John Mason, är ett exempel på en actionfilm som framgångsrikt använde fisken ur vattnet tema för att öka spänningen. I denna film 1996, är Goodspeed en noggrann FBI labb geek utan erfarenheter i fält. Genom en ödets nyck, han inkallad att förena sina krafter med Mason att rädda San Francisco från ett kemiskt vapen, hotad av ex-militär dissidenter hålad upp på Alcatraz Island. Mason är den enda som kan bryta sig in Alcatraz, och Goodspeed, den enda som kan avväpna de mycket farliga kemiska vapen. Goodspeed totala brist på erfarenhet från fältet gör det uppdrag en nervpåfrestande skräck för sin karaktär och tittare lika.

Många filmer blanda berättelse paradigm för att skapa intressant dynamik. Till exempel den klassiska 1979 Alien hade delar av fisken ur vattnet tema. Ett fartyg av Homebound gruvarbetare vaknat ur kryo-sömn för att hitta de är långt ifrån jorden. Istället "Bolaget" skickas instruktioner via fartygets dator för att väcka besättningen för att utreda ett SOS härrör från en närliggande planet. De arbetare är helt oförberedd och oförmögen att hantera vad de tycker.

från en pojke fast i en mans kropp ( Big ), en älsklig främmande fastnat på jorden ( ET ), fisken ur vattnet tema har varit en framgångsrik historia paradigm som talar inte bara till våra roliga ben, men att den oro vi känner när de tvingas att kliva ur vår bekvämlighet zoner. Paradigmen kan bygga spänning och spänning eller skratt och lätthet, tack vare den kreativitet som kan författare som använder den till full effekt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.