Hur använder Artists en Color Wheel?

konstnärer av alla slag, från målare till quiltmakers, bero på tillämpningen av färghjulet till sitt arbete. Medan vissa väljer att använda färghjulet på ett sätt som är mer traditionell, medan andra använder vissa tekniker som är mer framkant på hur de använder de grundläggande principerna i färghjulet. Här är några grundläggande information om färghjulet, plus ett par exempel på hur olika konstnärer dra stor nytta av produkten.

En färghjulet är uppbyggda kring erkännande av de tre grundfärgerna som utgör grunden för alla andra färger och nyanser. Dessa tre grundfärgerna är förstås att vara rött, blått och gult. Fördelas jämnt runt färghjulet, ingår enhetens även representation av vad som skall anses som den sekundära färger. Sekundära färger skapas genom att använda de primära färgerna som finns på varje sida av sekundär färg. Till exempel, grönt är en sekundär färg och kommer att finnas på färghjulet mellan blått och gult. Orange, som också är en sekundär färg, kommer att hittas mellan gult och rött. Det är underförstått att den sekundära färger består av lika delar av de två berörda grundfärgerna. Däremellan finns ett oändligt antal procent kombinationer som bidrar till att bilda alla olika färger och nyanser som vi känner till idag.

Standard färglära påbjuder att de flesta kombinationer av färger kommer att användas på ett visst sätt. Till exempel har många målare göra gott bruk av vad som kallas den geometriska blandning metoden. Detta innebär att använda sig av avståndet mellan en av färgerna på hjulet, och genomförande av färger och nyanser i det skapade konstverk som frambringar bilder som verkar vara i harmoni med varandra. Konstnären tenderar att basera den slutliga sortiment av nyanser mer på det faktiska nyanser av färger som skapas genom slumpvisa kombinationer, även färg hjul hjälpa ligga till grund för själva blandningen.

I en annan tillämpning, quiltare tenderar att söka kontrast i det material som de använder för att skapa unika quilt designs. Denna process använder användning av grundläggande färglära, som dikterar att använda nyanser som är mitt emot varandra i färghjulet är ett utmärkt sätt att skapa färgglada och varierande mönster till färdig produkt. Mer strukturerad än den geometriska blandning metoden, är resultatet ändå ofta ganska tilltalande för ögat.

Det finns inte ett rätt sätt att använda färghjulet. Även om det fungerar som en bra utgångspunkt för inspiration, kommer olika konstnärer variera hur mycket de förlita sig på den faktiska användningen av hjulet. Samtidigt som den ger en grund för arbetet med de nyanser, skuggor och färger som kommer att ingå i arbetet, är konstnären alltid fri att experimentera med kombinationer och blandningar som är utöver det vanliga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.