Vilka olika typer av konst gallerier?

Det finns lika många typer av konstgallerier som det finns typer av konst. I allmänhet har ett konstgalleri en specifik inriktning, och leds av en konservator som specialiserat sig på denna typ av konst. Gemensamma fokuserar på konstgallerier är konst från en viss region, är i ett visst medium, konst av en egendomlig stil, eller konst som har en specifik inriktning, såsom politisk konst. Normalt är alla konst i ett konstgalleri för försäljning, även om galleriet kan behålla en särskild permanent samling, eller sponsra en unik visning av konst.

De flesta konstgallerier är offentliga, vilket innebär att vem som helst kan gå in på galleriet och köpa konst, om han eller hon önskar. Normalt läktaren värd täta öppningar och lätt annonsera sin närvaro. Många konstnärer få sin start på offentlig konstgallerier, som kan sälja arbeta på provision eller köpa verk av en konstnär och sälja det. Vissa konstgallerier, dock är privata, vilket innebär att du måste vara medlem för att delta. Privata konstgallerier visa avancerade konst, och sponsor överdådiga öppningar.

många konstgallerier har kuratorer som är inriktade på konst från en viss region eller period. Exempel på regioner återfinns europeisk konst, Australian aboriginal konst, kinesisk konst, asiatisk konst i allmänhet, eller afrikansk konst. Ibland regionala fokus kommer att vara ytterst begränsad, ett galleri kanske bara visar peruanska textilier, till exempel. Vid andra tillfällen, ligger fokus mer allmänna, och är avsedd att omfatta en mängd olika konstnärliga stilar från en allmän del av världen. I vissa fall har ett galleri bara konst från en specifik period i historien. Detta är speciellt vanligt med samtida konst gallerier som visar främst modern konst.

Vanligen kommer konstgallerier ägnas åt ett visst medium, t. ex. möbler, oljemålning, smycken, fotografi, skulptur, textil, keramik eller . Mediet kan vara specifika för en region eller tidsperiod, eller det kan vara en mer allmän samling av verk på det mediet. Vanligtvis konsten som visas är från ett stort urval av artister, så samlare av detta medium att utforska nya aktörer på fältet och köpa en rad konst.

En annan vanlig typ av Art Gallery är ett galleri som har en specifik kulturell inriktning. Att fokus kan vara politiska, historiska, eller medium baserade. Exempelvis kan ett galleri välja att bara visa samtida Comic Art. Annan galleri kan erbjuda arbete av nittonhundratalets judiska konstnärer, eller visa politisk konstverk från afrikanska flyktingar. Dessa gallerier är öppna typiskt för allmänheten, för att främja kultur-och berikande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.