Vad är Shakespeares Stormen på?

Stormen , allmänt accepterat att William Shakespeare sista drama, berättar en magisk berättelse om en mystisk ö, bebodd av styrkor ljus och mörker. Normalt av Shakespeares sena romantiken spelar, magi och mystik spelar en viktig roll, men inställningen av Stormen ger många historiker paus. Om Shakespeare fick historien eller idén till pjäsen är ett stort mysterium, även om flera framträdande Shakespeares forskare har lagt till egna idéer om vad Bard referenser. Den vanligaste teorin är att Shakespeares pjäs var inspirerad av den sanna livet berättelser om ett skeppsbrott på Bahamas 1609. Den Sea Venture en huvudsaklig fartyg för den mäktiga Virginia Company, lämnade hamnen i juni för Nya världen, transporterar nybyggare till den nya staden Jamestown i Virginia. Nästan två månader in resan, fastnade fartyget i en orkan, som leder kaptenen att marken är det på reven av en ö. Genom krasch landning på Bermuda, 150 personer och en hund räddades ur stormen. I London, räkenskaper skeppsbrott och de händelser som följde den publicerades i broschyrform av ett ögonvittne, William Strachey. Många tror att Shakespeare inte bara hade tillgång till Strachey berättelser, men drog på dem i större utsträckning att skriva Stormen . Tidpunkten matcher säkert, eftersom pjäsen uruppfördes 1611 och tros ha skrivits mer än ett år tidigare.

Vissa forskare föreslår att ön Stormen kanske inte i den nya världen överhuvudtaget, men betydligt närmare till England. Irland har föreslagits som en möjlig inställning för pjäsen, som handlar åtminstone delvis med begrepp kolonisation och hem regel. Många av de mystiska varelser som förekommer i pjäsen har ett keltiskt ursprung eller irländsk motsvarighet till vilka paralleller kan dras.

En kontroversiell teori är att ön är egentligen en metafor för London, och moraliskt trubbig siffran Prospero är en version av Shakespeare själv. Prospero är en man med stor makt och prestige på ön, härskaren över alla varelser, men han väljer att lämna sin domän och sadla om till ett liv i fredlig, familj regel. Samma sätt avslutar Shakespeare scenen efter Stormen återvänder till sin familj egendomar i Stratford för att leva sina få återstående år i relativ fred. Experter citera epilog pjäsen så konstigt direkt, och har även föreslagit att det kan vara Shakespeare farväl till teatern och be om förlåtelse och kärlek från sin publik.

Vissa forskare avvisa tanken att Stormen har en direkt geografiska härkomst. Shakespeares sista spelar präglades av deras originalitet, han drog mindre och mindre på klassiska berättelser som han växte inom kunskaps-och berömmelse. Många anser att hans sista verk för att vara bland hans största och förnämsta bland romantik spelar. Om pjäsen är faktiskt ställa, är svaret utan tvekan hur historien som de flesta av Shakespeare mysterier. Vad eftervärlden är kvar är den enorma gåva spela själv, och den magiska stämningen som genomsyrar inställningen varhelst det kan verkligen vara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.