Är pianon i olika världsdelar inställda på olika tonlägen?

I modern tid har det blivit standard att stämma pianon till A440. Anteckningen A ovan mitten C är inställd så att den vibrerar vid 440 Hz (440 vibrationer per sekund), och alla andra toner på pianot inställda i förhållande till denna promemoria. Eftersom A440 är en mätbar standard, alla pianon i världen kan vara inställda på samma tonhöjd. Det var inte alltid fallet. På 1950-talet antog International Organization for Standardization A440 som standard frekvensen för noteringen A ovan mitten C, på piano och andra musikinstrument. Med denna internationellt erkänd standard pitch, kan pianon i hela världen vara inställda så att samma ton som spelas på två på korrekt inställda piano hörs samma. Innan dess accepterad standard, piano och andra musikinstrument hade ingen enda gemensam pitch för trimning. Pitch rör eller stämgafflar kunde ofta varierar i tonhöjd med ett betydande belopp, så att även en otränad musiker kunde höra skillnaden mellan två olika pianon i samma ton. Instrument spelade på samma ställe skulle alla ställa in samma tonhöjd, ofta till piano eller orgel, men en anteckning på ett piano kan vibrera vid 445 Hz, medan A på ett piano i en annan stad kan vibrerar vid 425 Hz.

Med kvaliteten på ljudinspelningar, är det en stor fördel för audiofiler som pianon är alla inställda på samma ton. Försöker spela tillsammans med ett inspelat prestanda skulle vara smärtsamt om piano på CD: n var inställd på en annan stigning än pianot hemma. Två pianister som spelar en duett på olika pianon kan känna sig säkra på att deras betydelse kommer att låta bra tillsammans, eftersom alla deras anteckningar kommer att ha rätt tonhöjd.

Tuning ett piano är en känslig operation, och kräver en erfaren pianostämmare. Oavsett om du använder en elektrisk tuner eller en enkel stämgaffel, alla pianon hon låtar kommer att ha samma tonhöjd, med standarden A440 tuning. Från denna anmärkning, en kvalificerad pianostämmare kommer att kunna stämma alla resten av knapparna på gehör, och bygger på standarden tonhöjd den första strängen kommer alla pianon låter likadant.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.