Vad är vulkaniserat gummi?

Gummi kom ursprungligen från indianerna i Syd-och Centralamerika. De kallade det KAUTSCHUK i ordet, cahuchu vilket innebar gråt trä. Denna naturliga gum kom från sav från träd.

Columbus introducerade tandköttet till västvärlden. En gång tyckte de kunde använda det för att gnugga ut blyertsmarkeringarna blev det känt som gummi.

I början av 1830-talet gummi produkter var mycket populära. Fabriker dykt upp för att möta efterfrågan, men den tokig blev kortvarig. Problemet var att gummit smält i varmt väder, och blev spröda vid kall väderlek. Väderbeständig, eller mjukgummi gummi, hade ännu inte upptäckt.

Under 1830-talet många uppfinnare sökte ett sätt att väderbeständigt gummi. Charles Goodyear var en av dessa uppfinnare. Konkurs och fängslades för obetalda skulder, fortsatte han sina experiment, även bakom galler. Vid ett tillfälle tog han bosatte sig i en eländiga hyreshus där hans svåger föreläste honom om hans besatthet, påminde honom hans barn för att äta, var alltså bakom gummi död. Charles berättade uppges honom, "Jag är mannen att ta tillbaka den. "

Sedan, efter år av slit en olycka inträffat som skulle förändra allt.

Historien går som en kall februari morgon i Massachusetts, 1839, var Goodyear visar upp sitt senaste hopkok av gummi-och svavel i Woburn: s lanthandel. förlöjligad, viftade han näven i luften och lite av ämnet flög ut att landa på en varm tjocka magar köket. När Goodyear skrapas bort det märkte han en elastisk kant hade bildat vid kanten av härdat material.

Vulkaniserat gummi hade kikade på Goodyear.

Han motiverade svavel och värme var viktiga, utan vad proportioner? Förnyas i sin forskning, fortsatte sin fattigdom till väga på hans familj. Av de 12 Goodyear barn, dog 6 i tidig barndom, ett under denna period. Kunde inte råd med en begravning, lånat Goodyear en vagn för att ta hans döda nyfödde son till kyrkogården.

Slutligen Goodyear kom på nyckeln: tillämpning av ånga till faktiserade gummi i flera timmar under tryck vid en temperatur av cirka 270F (132C), resulterade i väderbeständighet. Nu gummi kan göras i nästan vad som helst!

Goodyear skrev han väl att göra svåger som arbetade inom textilindustrin. Den första tillämpningen av det som kom att kallas mjukgummi, gjorde sin debut i form av rynkiga volanger på fancy skjortor.

Tyvärr Goodyear skickat prover av hans väderbeständigt gummi till brittiska gummi plantor innan de har fått en utländsk patent, och en man som hade försökt att göra väderbeständigt gummi under 20 år såg ett av proven. Engelsmannen hette Thomas Hancock, och han märkte en kontrollampa gulaktigt pulver rester på ytan av provet. På kort tid han återuppfann väder processen i 1843, fyra år efter Goodyear. När Goodyear ansökte om ett brittiskt patent, fann han Hancock hade slagit honom till det. Goodyear stämde, men förlorade målet.

Med "mjukgummi" inte kom från Goodyear, men myntades av en vän till Hancocks, som namngav processen efter den romerska guden av eld, Vulcan.

Idag i USA gummiindustrin sysselsätter cirka 300. 000 personer och producerar 6 miljarder USD i produkter årligen. Inget skulle vara möjligt utan vulkaniserat gummi.

I 1860 Charles Goodyear dog $ 200,000 i skulder. I flera miljarder dollar Goodyear Tire and Rubber Co, som är den största gummi i världen är uppkallade efter honom, men det finns inga släktband.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.