Vad är ultraljudssvetsning?

ultraljudssvetsning är en industriell teknik där två bitar av plast eller metall sammanfogas sömlöst genom högfrekventa akustiska vibrationer. En komponent som ska svetsas placeras på ett fast städ, med andra komponenter placeras ovanpå. En utvidgning ("horn") som är anslutna till en givare sänks ner på den övre delen, och en mycket snabb (~ 20. 000 kHz), med låg amplitud akustiska vibrationer tillämpas på en liten svetsning zon. De akustiska energi omvandlas till värme energi genom friktion, och delarna svetsas samman på mindre än en sekund.

ultraljudssvetsning är unik eftersom ingen connective skruvar, spikar, lödning material eller lim behövs för att binda de två delarna tillsammans. Det sparar mycket på tillverkningskostnader och skapar visuellt attraktiva (dvs. omärkbara) sömmar i produkten områden där utseende är viktigt. Eftersom ultraljud svetsning är en stor del automatiserad process behöver alla en tekniker göra är att dra en spak och svetsning är klar. Nackdelen med ultraljudssvetsning är att det bara gäller för små komponenter-klockor, kassetter, plastprodukter, leksaker, medicinska verktyg, och förpackning. Chassit av en bil, till exempel, inte kan monteras med ultraljudssvetsning eftersom den energi som deltar i svetsning större komponenter skulle bli oöverkomliga.

Tekniken för ultraljudssvetsning dök upp i början av 90-talet och har under snabb utveckling sedan dess. Eftersom tekniken förbättras, utbudet av material som kan fogas samman med den här tekniken ökar. Först enda icke-flexibel plast kan svetsas för att deras materialegenskaper får en effektiv överföring av akustisk energi från del till del. Numera mindre styv plast som semicrystalline plaster kan svetsas, eftersom stora mängder akustisk energi kan användas till svetsning zonen. Eftersom tekniken mognar och blir mer mångsidig, är det troligt att föråldrade stora klasser av historiska metoder för att gå med material.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.