Vad är solceller?

solceller är enheter som producerar el direkt från solljus. Många solceller tillsammans bildar en solcellspaneler eller solpaneler. Dessa celler omvandlar ljuset till elektricitet genom att utnyttja den energi som skapas när fotonerna från solljus knock elektroner till ett högre tillstånd av energi i cellen själv. Solceller är uppbyggda av flera lager material som omfattar två typer av kisel, en antireflexbehandling, och en glaskupa. Den teknik som används för att producera solpaneler fortsätter att föra fram, och en dag kan erbjuda i princip fri energi för att driva hem och företag.

En av de viktigaste delarna av en solceller cell är det material som används som halvledare. Kisel är det mest använda halvledare, men andra alternativ finns tillgängliga för vissa tillämpningar, som kan vara billigare än kisel. När ljuset träffar halvledare, en del av den ljusenergi absorberas, orsakar utsläpp av elektroner. Den elektriska ström som resultat är vad som kan användas som el, och det tas ut av gallren metall kontakt på toppen och botten av solceller.

Kisel i sig är inte en bra ledare av elektricitet. För att användas i en solcell, måste kisel ändras, eller "dopade" med andra faktorer. Fosfor och bor är de delar av valet för detta ändamål. Ett lager av kisel dopat med fosfor kan dra fördel av det faktum att den senare delen bara har en elektron i sitt yttersta elektronskal. Detta är den elektron som kan slås bort av ljusenergi.

I det andra skiktet, de bor atomerna har bara tre elektroner i sitt yttre skal, i stället för fyra, som kisel har. Detta skapar en plats för de extra elektronerna att gå till, och denna rörelse av elektroner är det som gör den elektriska strömmen. De två kisel lager också ha motsatt avgifter, vilket ger spänning.

Silicon kristaller är ett naturligt reflekterande material. När de används i solceller, måste de ha en antireflexbehandling som ställs på dem, annars mest av den solenergi som når panelen kommer att återspeglas utan att producera elektricitet. Den antireflexbeläggning är den enskilt största faktorn som påverkar effektiviteten i ett korrekt konstruerat solpanel. Men även med denna beläggning, endast en relativt liten del av ljuset kan användas för att framställa elektricitet. Eftersom tekniken går framåt kommer solceller torde ökningen i effektivitet, vilket gör dem mer praktisk för daglig bostäder och industrier.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.