Vad är högtrycksplåt?

högtrycksplåt är en tryckteknik som varit i bruk i väst sedan 15-talet, då det användes av Johannes Gutenberg att tillverka Gutenbergs bibel. Det har förekommit diskussioner om huruvida högtrycksplåt utvecklades först i öst eller väst, med några förslag att kinesiska texter skrivs ut med en liknande metod före Gutenbergs bibel. Högtrycksplåt fortfarande det främsta sättet att skriva ut och distribuera information till det tjugonde århundradet, då offsettryck utvecklades. Det var också en mycket viktig teknisk innovation, göra tryckt material tillgängligt för fler kategorier av människor.

högtrycksplåt innebär låsning lös typ i sängen i en press, infärgning den och rulla eller trycka på papper mot att kunna ta intryck. Föregångare av högtrycksplåt hade funnits i hundratals år, med både öst och väst att göra utskrifter från woodblocks och snidade gravyrer. Det är dock Gutenberg vanligtvis krediteras med införandet av lös art, som kan återställas och återanvändas. Movable Type revolutionerat tryckteknik, eftersom varje sida i en bok inte längre utgjorde ett individuellt ristade Woodblock eller gravyr. En snabb sättare kan ställa in en sida på bara ett par minuter.

De delar av en grundläggande boktryck innehålla ett tryck säng där typen är inställd, rullar för bläck, och en tympan, som är en hårt sträckt trumma eller en skiva på detta papper är monterad. Vissa pressar rulla tympan över sängen för pressen att skriva ut, medan andra trycker en platt tympan mot sängen för en visning. För flera färger, måste flera passager av pressen skall vidtas, såvida inte skrivaren använder en teknik delad fontän där flera färger bläck sprids på rullarna.

Det är inte i allmänt bruk, högtrycksplåt är värderas av några hantverkare. Papper av hög kvalitet och originalbläck används för att skapa ett särskilt frodiga intryck, och den teknik som ibland används för särskilda inbjudningar, meddelanden och konstprojekt. Objekt tryckt på ett högtryck kan lätt identifieras genom de intryck av bokstäverna, som punsch i pappret något och skapar en upphöjd effekt på baksidan av den tryckta produkten.

högtrycksplåt är mer tidskrävande än offsettryck, vilket leder till högre kostnader. Flera metoder har utvecklats för att göra processen mer effektiv. Typ för högtrycksplåt är av bly, som är mjuk nog att det inte kommer att skada papper. När tekniken var i allmänt bruk, tidningar åberopas ofta på Linotype-maskiner, som kastade hela linjer av typ i heta bly. Efter att papperet trycktes skulle leda att smältas ner och återanvändas.

Idag är det många som skrivare inte hand som sina brev, att förlita sig på fotopolymer tallrikar istället. Små tryckerier fortfarande för hand som deras typ och oftast glada att kunna erbjuda visningar av sina anläggningar till dem som är intresserade av att lära mer om högtrycksplåt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.