Vad är en tomtgränsen System?

En tomtgränsen är en brandsäkerheten system som utformats för att ge snabb tillgång till vatten i händelse av att en brand bryter ut. Standpipes installeras som fristående system som fungerar som att bygga specifika brandposter, ger brandskydd som kommer att vara lätt tillgänglig för brandmän. Det är också möjligt att se tomtgränsen system levereras med sprinklersystem, vilket ger automatisk eller manuell sprinkler utöver anslutningspunkter för brandslangar.

Dessa system är oftast installeras i byggnader som är lång, stor eller mycket specialiserade, i vilket fall en brand kan orsaka skada eller problem. De kan installeras i andra typer av strukturer också. Torr tomtgränsen system består av en serie av rör som för vatten till olika punkter i en byggnad när det pumpas in av brandmän, med rören återstående torr och tom när det inte finns ett behov. Våta system är "ut", vilket innebär att de är fyllda med vatten, vid alla tillfällen.

Utformningen av en tomtgränsen system syftar till att upprätthålla trycket i händelse av en brand. Ett vanligt problem för brandmän är att det kan vara svårt att få tryck, särskilt på höga våningar, vilket gör det svårare att pumpa vatten tillräckligt snabbt för att få branden. Beroende på utformningen av systemet kan standpipes inte leda vatten till alla våningar. Vissa byggnader koncentrera sig på nedre våningen för att ge människor tid att evakuera, löper en risk att förlora övre våningarna till brand. Gemensamma kontaktpunkter för det tomtgränsen systemet inkluderar trapphus och korridorer.

I en tomtgränsen sprinklersystem, bär systemet vatten för sprinklersystem och för standpipes. I andra fall kan de system köras oberoende av varandra för att ge uppsagda täckning. Det innebär att om ett system misslyckas, de andra kan fortfarande fungera, som kan vara fördelaktig för vissa typer av byggnader.

Med en tomtgränsen system minskar ansvar i händelse av en brand. Försäkringsbolagen erbjuder oftast en rabatt på byggnader med åtgärder brandskydd såsom en tomtgränsen system, och ju fler system som de har, desto billigare försäkring kommer att bli. Människor är också belönas för uppsagda brandskyddssystem som försäkringsbolag är oftast glada över att se någon form av åtgärd som minskar risken för att de kommer att behöva betala ut.

Vissa byggregler kräver standpipes för vissa typer av byggnader. Det är en god idé att konsultera en tjänsteman brandskydd att ta reda på om ett sådant system rekommenderas eller krävs, och för att få specifika råd om utformningen av systemet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.