Vad är en brandcell?

En brandcell är ett område inom en byggnad som är helt omgiven med brandbeständiga konstruktion, ofta med funktioner som automatisk brandsäkra dörrar som stängs när en brand upptäcks. Brandceller krävs enligt lag i vissa typer av byggnader, och rekommenderas starkt i andra som en grundläggande säkerhetsåtgärd. Vissa försäkringsbolag får också kräva att brandceller skall installeras för att skriva politik för vissa typer av företag, i syfte att minska deras ansvar.

I nyproduktion kan en brandcell integreras rakt in i byggnaden. Förutom avdelningar är det också möjligt att installera hinder som är utformade för att bromsa en eld om det börjar. De brandceller kan bestå av utrymmen eller grupper av rum. När det börjar brinna inne i ett fack, kan den förseglade natur i området kategoriserar branden, förhindra dess spridning till andra områden. När en brand uppstår utanför facket, kan det vara täckt, och kommer eventuellt att skydda föremål i från elden.

brandceller inte är brandsäkra. Brand kan arbeta sig in eller ut ur en brandcell om den är intensiv nog, undermålig förvaltning, eller inte tas upp tillräckligt snabbt. Däremot kan brandcell ändå värdefullt verktyg. Allt som bromsar den hastighet med vilken en brand kan sprida sig kan bidra till brandsäkerheten, skapa mer tid för människor att evakuera, och potentiellt minska brandskador. Värdefulla eller viktiga material kan lagras i ett fack, så att i händelse av en brand inträffar, kan de göra det genom elden.

Befintliga byggnader kan eftermonteras att skapa brandceller. Rörliga hinder kan installeras, eller personer kan delar omformas av en byggnad för att skapa en brandcell. Också känd som en brand zon, en brandcell kan också ibland lösa de eventuella för översvämningsskador, som samma material som håller elden kan ibland hålla vattnet i schack också.

Installera brandceller görs oftast i samarbete med installationen av andra säkerhetssystem som larm och sprinkler. Dessa system arbetar tillsammans så att om en brand bryter ut kan det snabbt upp, och de skador som branden kan minimeras. Som en allmän regel, är en brandcell inte en säker plats att evakuera till, folk ska lämna en byggnad när en brand bryter ut om de inte absolut måste kvinnojour på plats.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.