Vad är anodiserad aluminium?

Många metaller är strukturellt försvagad av oxidationen, men inte aluminium. Aluminium faktiskt kan göras starkare och mer hållbara genom en process som kallas "anodisering. Anodisering innebär att placera en plåt av aluminium i en kemisk syra bad, ganska ofta aceton i laboratorieexperiment. Den plåt av aluminium blir den positiva anoden av en kemikalie batteri och syrabad blir nekande. En elektrisk ström passerar genom syran, som orsakar ytan av aluminium att oxidera (huvudsakligen rost). Den oxiderade aluminium utgör en stark beläggning eftersom den ersätter den ursprungliga aluminium på ytan. Resultatet är ett extremt hårt ämne som kallas anodiserad aluminium.

Anodiserad aluminium kan vara nästan lika hårt som diamant under rätt anodisering processen. Många moderna byggnader användning anodiserad aluminium på platser där metallen ramen utsätts för väder och vind. Anodiserat aluminium är också ett populärt material för att göra avancerade köksredskap som stekpannor och kastruller. Värmen fördelas jämnt över eloxerad aluminium, och processen för anodisering ger en naturligt skyddande yta. Det är möjligt att använda en annan elektropläteringssystem processen för att göra anodiserat aluminium ser ut som koppar eller mässing eller andra metaller. Speciella färger kan också användas för att färga eloxerad aluminium för dekorativa ändamål.

På grund av sin styrka och hållbarhet, är anodiserad aluminium används också i en rad andra applikationer. Många av de satelliter som cirklar runt jorden skyddas från rymden genom lager av anodiserad aluminium. Bilindustrin är starkt beroende av anodiserat aluminium för trim och skyddande höljen för utsatta delar. Möbler designers ofta använder eloxerad aluminium som ram för utomhus bitar samt oädel metall till lampor och andra dekorativa föremål. Moderna hushållsapparater och datorsystem kan använda aluminium som skyddande hölje.

Anodiserad aluminium kanske inte är lämpligt för alla applikationer på grund av dess icke-ledande karaktär. Till skillnad från andra metaller som järn, verkar oxidationen inte försvaga aluminium. De lager av "aluminium rost" är fortfarande en del av den ursprungliga aluminium och kommer inte att överföra till mat eller lätt flagna under stress. Detta gör det särskilt populär för mat-service-applikationer och industriella applikationer där slitstyrka är av avgörande betydelse.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.